hirdetés
hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Ízelítő

Arzén: fenyegetés minden pohár vízben

A megengedettnél jóval nagyobb mértékben van jelen több dél-hevesi település ivóvizében a szennyező anyag, derült ki nemrég – írja a Heves Megyei Hírlap.
Heves megyében jelenleg két település, Kisköre és Pély, valamint egy üdülő jellegű községrész, a Tiszanánához tartozó Dinnyéshát ivóvizének arzéntartalma is meghaladja az Európai Unió által meghatározott határértéket. Mindhárom település keresi a megoldást.
 
– Fontos leszögezni és hangsúlyozni, hogy az említett településeken az ivóvíz arzéntartalma – még a szigorú uniós határérték feletti arzénkoncentráció esetén is – nagyságrendekkel kevesebb annál a dózisnál, ami szembetűnő, heveny mérgezést okozhat, de a határértéket meghaladó kis koncentráció is bizonyítottan fokozott egészségkockázatot jelent – tájékoztatott dr. Pozsgai Szabolcs, az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézetének közegészségügyi osztályvezetője. – Tudományos megfigyelések, kutatások igazolják, hogy a magas arzéntartalmú ivóvíz tartós fogyasztása megnövelheti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát, ilyen például a bőrdaganat vagy a tüdődaganat.
 
Az Európai Unió az egészségvédelem érdekében szigorú határértéket szabott az ivóvíz arzéntartalmát illetően, és előírta a tagállamok számára ennek betartását. Hazánknak tavaly december végétől kell ezt a szabályozást alkalmazni.
 
Az érintett hevesi községek önkormányzatai és vízszolgáltatói már kész koncepcióval rendelkeznek az ivóvíz arzéntartalmának az új határérték alá csökkentésére. Kiskörén az ivóvizet szolgáltató Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. már pályázott arra az uniós támogatásra, amivel javíthatnák a vízminőséget. A Tiszanánától 5 kilométerre lévő Dinnyésháton 3–4 háztartásban élnek állandó lakosok, nekik – ha az ÁNTSZ is jóváhagyja a tervüket -, akkor az önkormányzat palackozott ásványvizet adna, ugyanis több százmilliós beruházással lehetne a községből kivezetni az üdülőövezetbe a tiszta ivóvizet.
 
Pélyen két évvel ezelőtt a magas ammóniatartalom miatt a kismamáknak és a csecsemőknek már tilos volt a csapvíz fogyasztása. Ezt követően Kömlő, Heves és Pély egy önkormányzati társulást alapított, amely uniós támogatásra pályázott, hogy javítsák az ivóvíz minőségét. Az első fordulón már a társulás is sikeresen túl van, ha a második körben is nyernek, akkor Pélyen, egy telephelyen megépülhetne egy gépház, a víztorony, a kút, valamint egy olyan víztisztító, ami nem csupán az arzéntól, hanem a mangántól, a vastól és az ammóniától is megtisztítaná az ivóvizet.
 
A határérték feletti arzéntartalmú ivóvíz fogyasztása miatt eddig sem Heves megyében, sem Magyarországon egyetlen ember élete sincs közvetlen veszélyben, de a tartós fogyasztás többletkockázatot jelent, amelyet a határérték betartásával, betartatásával meg kell előzni.
 
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés