hirdetés
2024. május. 08., szerda - Mihály.

ÁSZ-elnök: számítsanak a kórházak önköltséget!

Az Országgyűlés egészségügyi bizottsága hétfőn megtárgyalta a kórházakról szóló február végén közzétett ÁSZ-jelentést – számol be az MTI.

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a kórházi ellátás működtetésére fordított pénzeszközök felhasználásának ellenőrzéséről szóló jelentés ismertetésekor felhívta a figyelmet arra is, hogy az önköltségszámítás hiánya miatt nem ismertek az egyes szolgáltatások tényleges ráfordításai. Hozzátette: az önköltségszámítás alól nem szabad a kórházaknak felmentést adni.

Böröcz Imre, az ÁSZ-ellenőrzés vezetője a bizottsági ülésen a részleteket ismertetve elmondta, a kórházaknak nyújtott konszolidációs támogatás javította ugyan az intézmények adott évi pénzügyi helyzetét, ugyanakkor a gyógyító tevékenység ellátásában jelentkező hiányt és annak újratermelődése okát nem szüntette meg.

A fejlesztésekről szólva elmondta, a vizsgált húsz kórház közül 2009-ben tizennyolcnál, 2010-ben tizenhatnál, míg 2011-ben egyiknél sem volt elegendő fedezet. Az OEP-től kapott finanszírozás nem tartalmazott eszközpótlási hányadot. Az ÁSZ megállapította, hogy a kórházak a fejlesztéseket működési bevételből, a működés biztonságának kockáztatásával finanszírozták, ugyanakkor nem végeztek az értékcsökkenésnek megfelelő eszközpótlást - ismertették.

Képviselői kérdésre az ÁSZ-elnök kifejtette, a rendelkezésre álló pénzügyi források felhasználását vizsgálták, nem pedig azt, hogy az ellátásért kapott finanszírozás elég-e, és szintén nem vizsgálták a személyi és tárgyi feltételeket.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink