hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Átengedik a terepet az egészségügyi szakemberek

A jelenleg rendelkezésre álló egészségügyi tárgyú mobilalkalmazások tartalma nem eléggé megbízható, és szigorítani kellene az engedélyezési eljárást is – írja a PharmaOnline.

Spanyol szerzők a HIV/AIDS-témakörbe vágó egészségügyi mobilalkalmazásokat elemezték, illetve azt vizsgálták, hogy az alkalmazások fejlesztésébe milyen mértékben vonnak be egészségügyi szakembereket – idézi fel a lap.

Bár kézenfekvőnek látszik, hogy az ilyenfajta alkalmazások kialakításában orvosok vagy közegészségügyi szakemberek is részt vegyenek, az alkalmazások több mint fele esetében nem vontak be a fejlesztésbe ilyeneket.

Éppen ezértegyre nagyobb aggodalmak merülnek fel a szakmai lektorálás, illetve az evidence based tartalmak hiánya miatt. Emellett problémát jelenthet a kontrollálatlan egészségügyi mobilalkalmazások megbízhatóságának kérdése is.

Nem jobb a helyzet az egészségügy más területein sem: egy korábbi vizsgálatban azt találták, hogy a vastagbél- és végbélbetegségekkel kapcsolatos applikációk tervezésében és fejlesztésében is alig-alig vesznek részt egészségügyi szakemberek, és nem jobb a helyzet a rosszindulatú daganatokkal vagy a fájdalommal kapcsolatos tartalmak terén, illetve a bőrgyógyászati és mikrobiológiai tárgyú applikációkat tekintve sem – olvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )

cimkék

hirdetés

Könyveink