hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Ausztria: mérnek és újraterveznek

Az osztrák kórházak eredményminőségét rutinadatokból mérő, 2011-től kezdődőn bevezetett A-IQI (Austrian Inpatient Quality Indicators) rendszert mutatja be az eski.hu.

Az indikátorrendszer a teljesítményorientált osztrák kórházfinanszírozás (LKF) rendszerből származó adatokon alapul. Jelenleg 46 területen összesen 191 indikátort alkalmaz. Az osztrák rendszerben (ellentétben pl. a német G-IQI rendszerrel, melyben a kórházak részvétele önkéntes) az állami kórházak részére kötelező a részvétel. A rendszer célja, hogy a rutinadatok átfogó elemzésével az egyes intézmények helyzetéhez igazodva fogalmazzanak meg minőségjavító intézkedéseket az ellátás eredményeinek javításáért.

Az eredményminőség-mérési rendszer kialakításával párhuzamosan a struktúrák és folyamatok szintjén is folynak a változtatások. Tart a 2012-es Osztrák Egészségügy Strukturális Terv (ÖSG) fekvőbeteg területet érintő kritériumainak felülvizsgálata és azok újratervezése, valamint a folyamatminőség javítása érdekében egységes országos ellátási standardok meghatározása – olvasható az eski.hu-n.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])

cimkék

hirdetés

Könyveink