hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A berlini beteg története

Az AIDS vége?

A HIV-pozitív amerikai, aki meggyógyult

Timothy Ray Brown, egy HIV-pozitív amerikai, aki meggyógyult egy speciális típusú csontvelő átültetésétől, a „berlini betegként” emlegetett férfi szimbólummá vált, annak szimbólumává, ami a kutatók reménye szerint az AIDS pandémia következő fázisa lesz: a betegség végéé.

A HIV-et 30 éve fedezték fel, és az azóta bekövetkezett drámai tudományos előrehaladásnak köszönhetően a vírus már nem egyenlő a halálos ítélettel. Mivel ma már léteznek olyan tesztek, amelyekkel a vírus korán kimutatható, az új antiretrovirális AIDS gyógyszerekkel évtizedekig is kontroll alatt tartható a betegség, és számos eszközzel megfékezhető a terjedése. Így hát a világon 33,3 millió ember tanult meg együtt élni a HIV-vel, és viszonylag normális, teljes életet élhetnek.

Mégis, a HIV 30. születésnapján a kutatók újult erővel keresik a szert, amivel kiirtható lenne. Ennek motívuma csak részben a tudomány, másik részben a pénz. Egyre kevésbé engedheti meg magának a világ, hogy a HIV-betegeket élethossziglan kifinomult, drága szerekkel kezeljék. Nehéz gazdasági helyzetben még sürgetőbb a gyógyítás módjának megtalálása – mondja Francoise Barre Sinoussi, aki Nobel-díjat kapott a HIV azonosításáért. A berlini beteg esete azt igazolja, hogy lehet gyógyszert találni – az ő története új erőt öntött azokba a kutatókba, akik már évek óta úgy hitték, hogy felelőtlenség a gyógyulásról beszélni.

A gyógymód, amely működött

Timothy Ray Brown, aki Berlinben élt, nemcsak HIV-pozitív volt, hanem leukémiás is, és 2007-ben leukémiája relapszált, s a beteg haldoklott. Orvosának, Gero Hütternek ekkor egy radikális javaslata volt: ültessenek át Brownba csontvelőt egy olyan donorból, akinek egy ritka genetikai mutációja volt, a CCR5 delta 32. A kutatók már egy ideje tudták, hogy azok a személyek, akik ezzel a mutációval rendelkeznek, rezisztensek a HIV-re.

„Amikor belefogtunk ebbe a projektbe, egyáltalán nem tudtuk, mi fog történni” – mondja Hütter, aki jelenleg a Heidelbergi Egyetemen dolgozik onkológusként és hematológusként. Még az is elképzelhető volt, hogy Brown belehal a gyógymódba. De nem ez történt, sőt: mindmáig ő lett az egyetlen ember, akit sikerült kigyógyítani az AIDS-ből. „Nincsenek replikálódó vírusok a szervezetében, és nem szed semmilyen gyógyszert. Valószínűleg soha többé semmi problémája nem lesz a HIV-vel” – mondja Hütter.

A legtöbb szakértő szerint elképzelhetetlen, hogy Brown kezelését alkalmazzák az összes HIV-pozitív beteg gyógyítására. Az eljárás drága, bonyolult és veszélyes. Emellett minden betegnek megfelelő donort kellene találni abból a viszonylag kis – nagyrészt észak-európai eredetű – embercsoportból, akikben megtalálható ez a mutáció. Dr. Robert Gallo, a Marylandi Egyetem virológusa nagyon határozottan fejezi ki magát: „Nem praktikus az eljárás, és emberek halhatnak bele”. Sinoussi szintén azt gondolja, hogy irreális azt hinni, hogy nagyobb méretekben reprodukálható ez a bonyolult és rendkívül költséges eljárás, de hozzáteszi: tudományos szempontból igen nagy jelentőségű, hogy igazolták, hogy létezik hatásos gyógymód.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink