hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Egészségipar

Az alagutakban ezerszeres az ultrafinom porszennyezettség

A nagyon apró részecskékből álló por gyilkos hatású az emberi szervezetre. Tulajdonképpen nem létezik olyan alacsony határérték, amely alatt az ultrafinom porszennyezésben tartózkodni még biztonságosnak lenne mondható.

A közlekedés, a járművek kipufogógáza termeli az ultrafinom port, amelynek hatása a légzőszervi problémáktól a szívinfarktusig terjed. De még a forgalmas utaknál is vannak porszennyezettebb helyek: a közúti közlekedési alagutak.

A Queensland Műszaki Egyetem Nemzetközi Levegőminőségi Laboratóriuma megmérte a közúti alagutak levegőszennyezettségét.

Sydney-ben, az M5 keleti alagútjában tettek 300 kísérleti utat az adatgyűjtéshez. A négy kilométer hosszú alagútban – dugó esetén – a távolság megtételéhez 26 perc szükséges – ha kisebb a forgalom, akkor ennél kevesebb.

A hatalmas adatmennyiségből az derült ki, hogy a közlekedési alagutak ultrafinom porszennyezettsége 1000-szer nagyobb, mint a forgalmas városi utaké.

„Az új kocsikban utazók, ha csukva vannak az ablakok, jobban védve vannak az ártalomtól, mint a régi kocsik utasai és a motorkerékpárosok, akik hihetetlen nagy koncentrációnak vannak kitéve.”

„Amikor a kormányzat városi alagutakat építtet a közlekedés javítására, gondolnia kell ezeknek az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt hatására. Gondolnia kell arra, hogyan szünteti meg a levegő szennyezettségét az alagútban – ahol az ultrafinom porszennyezettség mellett sok más egyéb szennyezőanyag is található –, és hogyan távolítja el a szennyezőanyagokat az alagút külső környezetéből” – mondja a kutatásvezető, Morawska professzor.

Független.hu

cimkék

hirdetés

Könyveink