hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Az alkohol áll az élen a gyilkosok listáján

Egy átlagos alkoholfogyasztó élete 114-szer nagyobb veszélyben van, mint egy szintén átlagos „füvezőé” – írja két német addiktológusra hivatkozva a Népszava.

A Nature kiadójánál megjelenő Scientific Reports tanulmányából az derül ki, hogy a különböző toxikus anyagokkal kapcsolatos halál-kockázat a kannabisz esetében a legalacsonyabb – idézi a lap.

A két német addiktológus kutató, Dirk Lachenmeier és Jürgen Rehm ezt a tipikus felhasználók által fogyasztott mennyiség alapján megállapított halálos dózisok összehasonlításával mérte. Például a heroinból ezt a dózist 2 mg/testsúly-kilogrammban határozták meg, míg a szeszesital-fogyasztóknál 531 mg etanol/testsúly-kilogrammban.

A kísérlet kimutatta, hogy egy átlagos alkoholfogyasztó élete 114-szer nagyobb veszélyben van, mint egy szintén átlagos „füvező”. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kender-élvezet teljesen veszélytelen, de az arányok valóban megdöbbentőek. A listán az alkoholt a heroin, a kokain és a dohány követiolvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink