hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Az ápolóknak is elegük lett

A várható béremelés hatására sem csökken, sőt az ápolók körében várhatóan még emelkedni is fog azoknak a száma, akik úgy döntöttek, másutt próbálnak szerencsét – írja az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) adatai alapján a Világgazdaság.

Tavaly egész évben egészen pontosan 1901 egészségügyi dolgozó kérte az EEKH-tól a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást, ez év első felében 985-en folyamodtak hozzájuk ezért a papírért. Az elvágyódók nagyobb része továbbra is orvos: közülük 542-en kértek és kaptak hatósági bizonyítványt.

Érdekes változás azonban, hogy miközben 2011-ben még a távozók 63 százaléka doktor volt, 2012 első hat hónapjában már csak 55 százalékuk. Úgy tűnik, most már az ápolók sem várnak a csodára: míg tavaly az összes külföldön munkát vállaló egészségügyi 16,5 százalékát tették ki ők, most már a kiutazók egynegyede ápoló.

Eközben ha csekély mértékben is, de valamelyest emelkedni látszik azon külföldiek száma, akik a magyar egészségügyben szeretnének boldogulni. Míg 2011-ben egész évben 83-an, idén egy fél év alatt már 52-en kértek munkavállalási lehetőségetolvashtó a vilaggazdasag.hu-n.

(forrás: Világgazdaság)

cimkék

hirdetés

Könyveink