hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Az egészségügyben kialakított szükségállapotot ne hívják szakmai programnak!

A Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkársága nem képes sem az egészségügyi szakszemélyzet, sem a betegek érdekeit képviselni.

Amint a Szövetség közleménye fogalmaz, "elkészült az egészségügyi államtitkárság 133 oldalas, szakmai körökben csak szemmelversz tervként emlegetett, rövidnek és konkrétnak nem mondható dolgozata, s arra vár, hogy a kormány elé kerüljön."

A szervezet azonban úgy véli, hogy eközben több, fontos és egyelőre megválaszolatlan kérdés merül fel a Semmelweis Tervvel kapcsolatban. Mint írják, "a személyi kérdésekkel, azaz hogy ki fogja ezt akár állami, akár önkormányzati tulajdonú intézményekben végrehajtani, úgy tűnik senki nem foglalkozik."

"A rezidensek hol kérnek, hol fenyegetnek, a szakorvosok, szakápolók pedig a lábukkal mondanak véleményt az újabb és újabb tervezetekről: felgyorsult tempóban egyre többen vállalnak munkát külföldön." A Szövetség felhívja a figyelmet, hogy a magyar egészségügyi felsőoktatás képzési létszáma már ez elmúlt évben sem tudott lépést tartani az elvándorlással.

A dr. Balaton Péter (titkár) és dr. Pusztai Dezső (elnök) aláírásával közölt anyag szerint van olyan megyei kórház, amelynek napi 6 millióval nő az adóssága, s van olyan állami intézmény, amelynek heti 50 millióval. "Úgy tűnik az adósság-növekedés szektorsemleges, az intézmények pedig saját erőből nem képesek bért emelni, s így megállítani az elvándorlási folyamatot" - írják.

"Miközben a kormány – nagyon helyesen – a családot, a gyermekvállalást a prioritások közé emelte és kiemelten támogatja, aközben helyenként már a hiányzik a szülész-nőgyógyász, csecsemő- és a gyermekgyógyász szakorvos már régóta hiányszakmának számít. /Kérdés, hogy ki fogja a vélhetően és remélhetően emelkedő születés-számból adódó egészségszakmai feladatokat ellátni./"

A Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége úgy véli, csak remélni lehet, hogy a szakállamtitkárság nem az így kialakult szükségállapotot akarja szakmai program rangjára emelni.

"A Szövetség az Egészségügyért – Magyar Kórházak- és Rendelőintézetek Szövetségének meg kell állapítania, hogy egy jól és hatékonyan működő, de pénztelenséggel küzdő kormányon belül a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkársága nem képes sem az egészségügyi szakszemélyzet, sem a betegek érdekeit képviselni."

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink