hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Az egészségügyben teljes logisztikai újraszervezésre van szükség

Szócska Miklós államtitkár az eHealthWeek beharangozó rendezvényén beszélt a döntéstámogató rendszerek fejlesztésének fontosságáról és a munkaerő kivándorlásának problémájáról is.

Az egészségügyi dolgozók létszámhiánya miatt teljes logisztikai újraszervezésre van szükség az ágazatban - mondta az egészségügyért felelős államtitkár.

Az egészségügy elektronikus, informatikai fejlesztésével foglalkozó, májusban Budapesten tartandó eHealthWeek Európa legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye. A "Befektetés a jövő egészségügyi rendszereibe" átfogó témán belül a szaktárca az esemény szervezésekor több témát emelt ki.

Szócska Miklós közlése szerint ezek egyike a döntéstámogató rendszerek fejlesztése, ez szükséges ahhoz, hogy olyan ellátási modellekbe tudjanak beruházni, amelyek biztosítják a hatékony és megfelelő minőségű egészségügyi ellátást. Kiemelt kérdés az egészségügyi munkaerő kivándorlásának és elöregedésének problémája is. Ennek kapcsán azt vizsgálják, hogy a különböző technológiai fejlesztések hogyan tudnak segíteni a krízishelyzet kezelésében.

Mint hozzátette, az ágazat emberi erőforrásának monitorozásával is az egyik fő céljuk az, hogy "kövessék" a munkavállalót és segítsék, hogy az ne vesszen el a rendszerben azért, mert nem talál a számára megfelelő állást.

Az államtitkár utalt arra, hogy az egészségügyi rendszer állapotának felméréséhez már számos adatot begyűjtöttek, jelenleg is dolgoznak egy egységes kataszter összeállításán. Az adatbázisok összekötését szolgáló, egyfajta szakmai térképet adó "Katéter-Mónika" eddigi adatainak ábrázolásával egyebek mellett azt is bemutatta, hogy a természetes betegutak megismerése alapján milyen módon szerveznék meg a területi egészségügyi ellátást a jövőben.

Szócska Miklós hangsúlyozta, hogy a Semmelweis Tervben vázolt célok - ilyen az átlátható rendszer, valamint a nagytérségi ellátás alapját képező funkcionális integráció - megvalósításához is informatikai támogatás szükséges. Az ágazat informatikai fejlesztése pedig több program elindításával még az idén megkezdődik - tette hozzá, példaként kiemelve, hogy az elektronikus recept előkészítése is egy ez évi feladat.

Kitért arra, hogy a népesség és a munkaerő öregedése egész Európában probléma. Az egyenlő esélyekre törekvő Európában komoly problémát jelentenek az országok közötti, illetve az országokon belüli egészségügyi ellátási egyenlőtlenségek.

A rendezvényen Stephen Lieber, a HIMSS (Healthcare Information Management Systems Society) elnöke kifejtette, hogy az egészségügyi informatika a legtöbb országban a legnagyobb ütemben növekvő ágazat. Az eHealthWeek konferenciáról azt mondta, a rendezvény célja hogy összehozzák az egészségügyi döntéshozókat és az ágazat minden érintettjét, beszállítókat, gyártókat. A május közepén tartandó konferencia egy kiemelt rendezvényén informatikai vezetők is összeülnek és az egészségügyi informatikai rendszerek fejlesztési lehetőségeit vitatják meg.

Stephen Lieber szerint az adatok összegyűjtésében és az ehhez kapcsolódó szabványok kialakításában nemzetközi megoldás szükséges. A cél, hogy bárhol szoruljon valaki egészségügyi ellátásra, a betegadatok a világon mindenhol elérhetőek legyenek.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!