hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Az Engedélyezési hivatal szerint nem nő az elvándorló orvosok száma

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) cáfolja a Népszabadság információit, miszerint nő a Magyarországról elvándorló orvosok száma.

Az adatok alapján az idén május 25-ig 360, míg a tavaly év azonos időszakában 357 orvosnak adtak ki külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt - írta a hivatal a közleményében azokra a sajtóhírekre reagálva, amelyek szerint idén jóval több orvos kérte ki a fenti hatósági bizonyítványokat és vándorolt külföldre, mint korábban.

Az EEKH állítja ki az egészségügyi oklevelek, bizonyítványok külföldi elismertetéséhez és a külföldi regisztráció megszerzéséhez szükséges hatósági bizonyítványokat. Az ezekre vonatkozó adatokat a hivatal internetes oldalán féléves bontásban publikálja is.

A kiadott hatósági bizonyítványok száma ugyanakkor nem mutatja meg egyértelműen, hogy hány egészségügyi dolgozó került ki ténylegesen a magyar ellátórendszerből, s végez külföldön egészségügyi tevékenységet, mivel nincs arról visszajelzés, hogy a kiadott hatósági bizonyítványok hány százalékát használták fel ténylegesen.

A Népszabadság hétfői számában írt arról, hogy az idei év első három hónapjában már kétezer orvos és szakdolgozó hagyta ott a munkáját, közülük sokan külföldre mentek dolgozni az alacsony magyarországi fizetések miatt.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink