hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

Az erdélyi orvostársadalom problémáiról

Erdély magyar orvostársadalma politikai támogatásra szorul az anyaország részéről ahhoz, hogy fiai anyanyelvükön mondhassák el fájdalmukat gyógyítóiknak - mondták csütörtökön Marosvásárhelyen Szili Katalinnak az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar karának diákjai és a rezidens orvosok, akikkel a házelnök a Deus Providebit Házban találkozott.

Az Országgyűlés elnöke, aki az előző napon ebben az erdélyi városban vette át a helyi tanács által adományozott Pro Urbe díjat, csütörtökön munkareggeli keretében tanácskozott Borbély László miniszterrel, Kelemen Attila európai parlamenti képviselővel és az önkormányzati vezetőkkel. A vendéglátók tájékoztatták őt a nemrég lezajlott romániai helyhatósági választások eredményeiről.
Az orvostanhallgatókkal lezajlott találkozón a csángó származású Ádám Valerián végzős hallgató beszédében úgy fogalmazott: egyetemük a magyarság egyik veszélyeztetett végvára. A romániai kommunizmus következményeként a 90-es években a magyarul tanulók aránya 20 százalék alá csökkent. Mára sikerült ugyan 50 százalékra emelni arányukat, de a magyar oktatóké nem haladja meg a 30 százalékot.
"Az induló tanévben vendégoktatókra van szükségünk Magyarországról az oktatás színvonalának emelésére" - mondta a hallgató. Habár évente több mint 200 magyarországi részképzésen vesznek részt a MOGYE hallgatói, az oktatás színvonalának emelése érdekében magyarországi oktatókra, kutatási ösztöndíjakra lenne szükség - mondta.
Domokos Lajos rezidens orvos felvázolta a rezidensi vizsga nehézségeit, érdeklődött a magyarországi hároméves rezidensi programban való részvételről és kutatási programokban való bekapcsolódás lehetőségeiről és támogatást kért egy prevenciós program kidolgozásában.
Szili Katalin megígérte, hogy hazautazása után tájékozódni fog a rezidensképzéssel kapcsolatos kérdésekről. Hangsúlyozta, hogy korunkban a legfontosabb feladat a megelőzés, már gyerekkorban el kell kezdeni az ezzel kapcsolatos tudatformálást. A másik fontos szempont Szili Katalin szerint a versenyképesség. Szerinte ennek érdekében is bővíteni kell a kapcsolatokat a civil szféra, az oktatás és a testvérvárosi együttműködés területén.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés