hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Gazdaság

Az IBM beszállt a biokémiai versenybe is

Az IBM beszállt a már jelenleg is sokszereplős génszekvencia meghatározási versenybe, olvasható a New York Times-ban.
Az a cél, hogy ezer dollárnál olcsóbban tudják megállapítani egy ember géntérképét. Az IBM száz dollárból szeretne megvalósítani egy ilyen vizsgálatot, ráadásul néhány óra alatt.

A DNS bázissorendjének megállapítása az 1970-es években kezdődött, tudományos kutatóintézetekben, és az első teljes genom szekvenciáját 2001-ben sikerült meghatározni a Humán Genom Projekt keretében, ami mintegy egymilliárd dollárba került.

Azóta felgyorsult a fejlődés. George M. Church, a Harvard Egyetem genetikusa szerint évente tizedére csökken a DNS-szekvenálás költsége. A génszekvencia-versenyben legalább 17 vállalat vesz részt, amelyek a legfejlettebb módszereket alkalmazzák, azonban még egyiknek sem sikerült egy személy teljes genomját feltérképezni. A vizsgálatok költsége jelenleg 5000 és 50 000 dollár között mozog.

Az IBM egy „DNS tranzisztornak” nevezett eszköz segítségével szeretné megoldani a vizsgálatot. Az eljárás lényege az, hogy a DNS-szál áthalad egy szilikonhártya nanopórusán, és eközben a negatív töltésű óriásmolekula elektromos erőtér hatására mintegy egy ezredmásodpercre újra és újra megáll. E rövid szünetek alatt történik a nanopórusban levő bázisok és sorrendjük azonosítása.

Egy szilikonhártya milliónyi nanopórust tartalmaz, ami lehetővé tenné igen sok DNS-szál szekvenciájának egyidejű meghatározását.

Az IBM 2007-ben kezdte el a vizsgálódást, a feladatot még csak részben oldotta meg, de a kutatók optimisták.

Ha sikerülne elérni céljukat, akkor az orvostudomány jóval közelebb kerülne a személyre szabott gyógyítás megvalósításához.

Weisz Júlia






cimkék

hirdetés

Könyveink