hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Az önkéntes segítő is a tb-kasszából nyeri el jutalmát

A hivatalos kommunikáció harcot hirdet a hálapénz ellen, miközben az egészségügy átszervezési kísérlete ezzel ellentétes hatású – írja a hvg.hu az „önkéntes segítő” orvosok példájával érvelve.

Vannak olyan orvosok, akik, ha választaniuk kell, inkább a fizetésükről mondanak le a hálapénz megtartása érdekében, miközben a magánorvoslás és az állami szektor nyújtotta szolgáltatások előnyeit kombinálják – emlékeztet a lap.

Ennek vegytiszta formája az úgynevezett önkéntes segítői státus. Lényege: a kórházzal kötött szerződés lehetővé teszi az orvosnak, hogy ott lássa el a betegeit, de fizetést nem kap érte az intézménytől. A konstrukció bizonyos szempontból a benne részt vevő valamennyi fél számára előnyös. Az orvos jelentős támogatást kap magánpraxisának fenntartásához, és emellett még hálapénzhez is jut, a munkaerőhiánnyal küzdő kórház – legalábbis papíron – képes produkálni a működéséhez szükséges létszámot, a beteg pedig választott orvosánál gyógyulhat, társadalombiztosítási támogatással.

A működési engedélyeket nyilvántartó Országos Tisztifőorvosi Hivatal szerint a fekvőbeteg-intézményekben jelenleg 335 orvos dolgozik ilyen önkéntes segítőként, többségük azonban – minden szóbeszédre rácáfolva – nem nyugdíjas. Jellemzően a hálapénzes szakmákban kedvelt ez a konstrukció, elsősorban a szülészek és a sebészek kénytelenek a műtéti lehetőség kedvéért szimbiózisban élni valamelyik kórházzal.

Míg Budapesten inkább az önkéntes segítői státus dívik, vidéken a szabadfoglalkozású orvoslás fizetős formáját részesítik előnyben. Ez azt jelenti, hogy töredék állásban, például heti két órára szerződnek el szakrendelést tartani. Így az orvost az infrastruktúrával összekötő köldökzsinór nem szakad el: magánbetegeinek fel tudja írni a társadalombiztosító által támogatott gyógyszereket, elküldheti őket nem fizetős laborvizsgálatra vagy bármely más diagnosztikára, s a betegállományba vételi és a beutalási joga is megmarad. Mindez persze úgy, hogy magánrendelésen megjelent pácienseit a szakrendelési nyilvántartáson is átfuttatja – olvasható a hvg.hu-n.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink