hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.

Gazdaság

Az őssejtbotrány fejleményei

A rendőrség szerint illegális őssejtbeültetés folyt Magyarország több városában is, ami emberkísérletnek is minősíthető. Az ügyről a Blikk számolt be részletesen.

Műtéthez készült Juliy Baltaytis ukrán professzor és két társa, amikor az Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) akciósai rájuk rontottak. A nyomozók lefoglalták a beavatkozáshoz előkésztett anyagot, ami valószínűleg őssejt volt.

Ezután – mint arról a Blikk beszámolt, a neves plasztikai sebészt, Seffer Istvánt emberi test tiltott felhasználása gyanúja miatt tartóztatták le hétfőn. Rajta kívül még három embert, egy magyart, egy ukránt és egy amerikait helyeztek előzetesbe. A nyomozók szerint egy őssejtkutató labor és egy magánklinika –  az IRM Magyarország Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ Zrt. –  közreműködésével őssejtbeültetéseket végeztek különböző helyszíneken, köztük Seffer klinikáján is. A világ minden pontjáról érkező tehetős kuncsaftok 5 millió forintot fizettek. Az NNI szervezett bűnözés elleni osztályának vezetője a Blikknek emondta: vizsgálják, kik hajtották fel a kuncsaftokat a klinika számára, és hogy az illegális beavatkozásokból kapott hatalmas összegeket hogyan kezelték, s hogyan próbálták tisztára mosni.

Bucsek Gábor őrnagytól a Blikk megtudta: a nyomozás 2008 decembere óta tartott, de csak most jutottak olyan bizonyítékokhoz és információkhoz, ami alapján el lehetett fogni a gyanúsítottakat. Az újság tudomása szerint voltak betegek, akik más kuncsaftoktól szereztek tudomást az őssejtkezelésről, de nem zárják ki azt sem, hogy külföldi orvosok toborozták az eddigi adatok szerint közel 200 főt, akik átestek a beavatkozáson.

A klinikának csak őssejt tárolására volt engedélye. A terápia alkalmazásához a klinikának sem szakhatósági, sem pedig az Egészségügyi Tudományos Tanács által kiállított engedélye nem volt. Az őssejteket magzatokból nyerték: az abortuszon átesett nők beleegyeztek magzatuk átadásába és kutatási célú felhasználásába. A Budai Központi Kerületi Bíróság elrendelte a négy letartóztatott személy, köztük Seffer István előzetes letartóztatását. A neves plasztikai sebész ártatlannak vallotta magát.

– Védencemnek a kaposvári klinikán korábban volt engedélye az ÁNTSZ-től és az ETT-tól ezeknek a beavatkozásoknak a végrehajtására. 2008 februárjában az ÁNTSZ visszavonta az engedélyt, ekkor az ügyfelem felmondta a külföldi doktorokkal kötött szerződését – magyarázta Zamecsnik Péter Seffer István ügyvédje, aki arra a kérdésre széttárta a kezét, hogy akkor mégis hogy került most képbe a bűnügy során a sebész. Az ügyvéd úgy véli, hogy azért hozhatták ügyfelét az esettel összefüggésbe, mert korábban az ő klinikáján zajlottak ezek a beavatkozások.

 

Az üzleti érdekét sérthettük valakinek

A Blikknek sikerült utolérnie az éppen külföldön tartózkodó Pákh Imre híres műgyűjtőt, aki a cégbírósági adatok szerint igazgatósági tagja volt a 2007 nyarán létrejött IRM Magyarország Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ Zrt.-nek. – Megdöbbentem, amikor ismerőseim, barátaim telefonhívásaiból megtudtam, hogy Seffer Istvánt mivel vádolják. Kizártnak tartom, hogy akár ő, akár bárki más a cég részéről törvénybe ütköző dolgot tett volna – mondta Pákh Imre.

– Én egyébként egy befektetési csoportot képviseltem, a menedzsment munkájában nem vettem részt. A cég egyébként már egy éve nem működik, felszámolás alatt van, hiszen azokat az engedélyeket, amelyek a működésünk elején megvoltak, a hatóságok visszavonták. Hogy miért? Feltevésem szerint olyan érzékeny területre léptünk, ahol privát – talán kínai – üzleti érdekeket sértettünk. Komolyan utána fogunk nézni, hogy mi állhat a háttérben, azt mindenesetre kétlem, hogy a rendőrségnek bizonyítékai volnának – jelentette ki Pákh Imre.

 

Forrás: Blikk

cimkék

hirdetés

Könyveink