hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Tudomány

Az oxitocin javítja az autisták szociális kapcsolatait

Az autista betegek szociális viselkedése javítható az anyai kötődés és a társadalmi kapcsolatok kialakulásában szerepet játszó hormon, az oxitocin orron át történő beadásával – állítja egy francia tanulmány.
Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában hétfőn jelent meg az eredménye az egyik úttörő vizsgálatnak, amellyel azt igyekeztek bizonyítani, hogy ennek a hormonnak terápiás hatása lehet az autizmusra jellemző szociális fogyatékosságokra. Az oxitocin az a hormon, amely elősegíti a szülést és a szoptatást, továbbá szerepe van a szociális kötődés és az érzelmi viselkedések alakulásában.
 
Korábbi vizsgálatok már kiderítették, hogy a környezetükkel nehezen kommunikáló és társadalmi kapcsolatokat nehezen kiépítő autisták vérében alacsony az oxitocin szintje. Az Angela Sirigu (kognitiv idegtudományi központ, Lyon) és Marion Leboyer (Inserm, Chenevier kórház, Créteil) vezette kutatócsoport a hormon hatását 13 olyan páciensen vizsgálta, aki súlyos autizmusban vagy Asperger-szindrómában szenved. Az alanyok átlagos szellemi képességűek, de nem képesek spontán beilleszkedni társadalmi helyzetekbe. Például egy beszélgetés során kerülik, hogy a másik ember szemébe nézzenek.
 
A betegeket megfigyelték virtuális labdázás közben és vizuális tesztnek is alávetették őket, amikor fényképekről különböző érzelmeket tükröző arcokat kellett felismerni. Azok a páciensek, akik placebót kaptak, válogatás nélkül dobták vissza a labdát három társuknak. Ezzel szemben a hormonnal kezelt betegek különbséget tettek társaik között, és a legegyüttműködőbbnek adták tovább a labdát.
 
A vizuális tesztnél a placebót kapott páciensek a szájra szegezték tekintetüket vagy a fotón kívül eső teret nézték. Azután azonban, hogy belélegezték az oxitocint, egy fokkal nagyobb figyelmet szenteltek az arcingereknek: a lefényképezett arcot, és leggyakrabban a szemet kémlelték.
 
A vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy az oxitocin beadásával az autista betegek jobban képesek alkalmazkodni a társadalmi környezethez, felismerve az őket körülvevő emberek eltérő viselkedését, és képesek következetesen cselekedni, nagyobb bizalommal fordulva a több együttműködést mutató egyének felé. Az oxitocin egyúttal csökkenti a félelemérzetet és elősegíti a társaságbeli közeledést – teszik hozzá a kutatók.
 
A vizsgálat folytatódik: tanulmányozni fogják a hormon hosszú távú hatásait, hatékonyságát az autizmus korai szakaszában, illetve azt, hogyan javítja az autizmussal élők hétköznapi problémamegoldó készségét.
 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink