hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Azt gyógyítja a kórház, ami neki megéri

Három év alatt minden második onkológiai beteg, azaz mintegy 80 ezer páciens tűnt el a kórházi fekvőbeteg-ellátásából, legalábbis papíron – idéz egy tanulmányt a Napi.hu.

A PX Consulting egészségügyi tanácsadó cég legújabb elemzése az OEP frissen kiadott 2013-as forgalmi adatait veti össze a 2010-ben regisztráltakkal. s az onkológián túl is számos területen talál jelentős változásokat.

Az bizonyos – állapítja meg összefoglalójában  –, hogy a betegszámok három év alatti átalakulása dominánsan finanszírozási szempontok szerint történt, a kórházak számára hasznot teremtő ellátások irányába tolva el a rendszer működését. A három év alatt kialakult változások és ezek közvetlen és közvetett szakmai következményei nem csekélyek - állapítja meg a PX Consulting. Példaként idézi a sebészeti ellátások és a sürgősségi ellátások elengedhetetlen hátterét képező aneszteziológiai és intenzív terápiás fekvő beteg-ellátást, ahol 3 év alatt 17 százalékos csökkenés következett be, 62 362 beteg helyett csak 52 211 beteget jelentettek illetve láttak el.

A jelek szerint az osztályok ellátási szokásainak - lehetőségeinek a megváltozása nem kontrollált, párhuzamos tendenciák mentén zajlanak, e jelentős szakmai pozíció-változások már napjainkra is alapvetően befolyásolják a komplex, a szakmák szoros együttműködését igénylő betegek tényleges ellátási esélyeit. Az elemzést készítők felvetik, jó lenne választ kapni arra a kérdésre, hogy e szakmai átalakulás milyen területi megoszlást mutat, illetve a folyamatban lévő átalakulás következtében mennyire tekinthetők még egészségesnek a jelenlegi szakmai teljesítmény-arányok, illetve mi lenne az optimális eloszlás – olvasható a napi.hu-n.

(forrás: Napi Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink