hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Balog: Tudjuk, mi kell az egészségügynek

Súlyos deficitje az egészségügynek a budapesti kórházak állapota – mondta az Index-nek adott interjújában az erőforrás miniszter.

Szeptemberben a kampány kellős közepén az Index egyik olvasójának be kellett vinnie az édesanyját egy budapesti kórházba, ahol harmadik világbeli állapotokat tapasztalt: nem volt elég orvos, ápoló és eszköz, nem volt ivóvíz, az infúziós zacskókat pedig a ruhafogasra akasztották. Ezt a helyzetet le lehetett volna írni öt, tíz vagy húsz évvel ezelőtt is, de 2010 óta az Emmié az egészségügy. Miért nem tudtak máig változtatni ezen a helyzeten?

A történet igazságtartalmát nem vitatom. Előfordulhat ilyen, de azzal nem értek egyet, hogy tíz évvel ezelőtt ugyanez volt a helyzet. Súlyos deficitje az egészségügynek a budapesti kórházak állapota, de ilyen helyzetbe ma Miskolcon, Szolnokon, Pécsen, Kaposváron vagy Szegeden már nem kerülhet az ember. Ezeken a helyeken több százmilliós, sőt milliárdos fejlesztések történtek. Vidéken ma sokkal jobb az egészségügy helyzete.

Ez nem vigasztalja a közel kétmillió budapestit. Nekik még mindig egy tavaly tett ígérettel kell beérniük, hogy majd lesz valamikor valahol egy „szuperkórház”. A helyszíne megvan már?

Tizenöt helyszínt kellett nagyon alaposan megvizsgálnunk, a közlekedési szempontoktól kezdve egészen az ingatlanspekulációra gyakorolt hatásukig. Hetek vannak hátra a végleges döntésig. De már csak két helyszín van: mindkettő a Kelenföldi pályaudvar környékén. Az egyik az autópálya egyik oldalán, a másik az autópálya másik oldalán. Most ennyit mondhatok.  

A kormány viszont szerdán döntött a Semmelweis Egyetem infrastruktúrájának 21. századi szintű megújításáról, melyet a gyermekklinikával kezdünk. Ez egy két számjegyű milliárdos fejlesztés lesz. A most két rossz állapotú pesti bérházban működő gyermekklinika zöldmezős beruházás keretében Budán működhetne tovább a szuperkórházhoz kapcsolódva. Pesten a gyermekellátást a Heim Pál kórház végezné, ahol már korábban komoly fejlesztések történtek. És azt se felejtsék el, hogy október elején bruttó 107 ezer forintos fizetésemelést kap minden orvos és szakgyógyszerész, jövőre pedig további 100 ezerrel emelkedik a bérük. Ez jelzi, hogy tudjuk, egyszerre van szükség jó kórházi épületekre, megbecsült orvosokra és ápolókra is.

A teljes interjút itt olvashatja.

 

 

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés