hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

BCG-oltás: felveszik a bolgár szálat is

Már folyamatban vannak a tárgyalások a másik európai szállítóval, egy bolgár céggel a magyar piacról is eltűnt BCG-vakcinák pótlásáról – hangzott el a köztévé műsorában.

Az Európai Unióban összesen két cég, egy dán és egy bolgár gyárt BCG-oltást - mondta Horváth Ildikó, Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet stratégiai igazgatója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában annak kapcsán, hogy az ÁNTSZ a globális vakcinahiány miatt  pénteken átütemezni kényszerült a kötelező BCG-oltások beadását. A dán gyártó pedig szeptemberre ígérte az oltóanyag-szállítás rendeződését.

Horváth Ildikó a hírműsorban úgy vélte: járványügyi szempontból is fontos átgondolni, elegendő-e csak két olyan cég az unióban, amelyik ilyen vakcinát gyárt. A stratégiai igazgató információi szerint már folyamatban vannak a tárgyalások a bolgár céggel a vakcinák pótlásáról, de - tette hozzá - ebben a tisztifőorvosi hivatal a kompetens.

Az ÁNTSZ időközben tájékoztatót helyezett el a honlapján a tuberkulózisról és a tuberkulózis elleni védőoltásról (BCG). Abban írják a tbc elleni védekezésről, hogy a beteget hosszú ideig tartó gyógyszeres kezelésben részesítik. Elkülönítik arra az időre, amíg üríti a baktériumokat. A környezete is antibiotikumot kap. A tuberkulózis elleni oltóanyag a benne lévő, gyengített baktériumról kapta nevét (BCG/Bacillus Calmette-Guérin), melyet a csecsemők kapnak meg. Az oltottak védetté válnak a fertőzés legsúlyosabb formájával szemben (gümős agyhártyagyulladás és sokgócú gümős tüdőgyulladás). Nem alkalmas a BCG oltás a fertőzés terjedésének megelőzésére, és a felnőttkori tbc megakadályozására – olvasható az antsz.hu-n.

(forrás: MTI, ÁNTSZ)

cimkék

hirdetés

Könyveink