hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Nem lenne elég az orvosválasztók pénzét beszedni

A most futó „hálapénzfelszámolás – fizetős orvosválasztás” témájú médiahullámba a Magyar Hírlap a javaslattevőként emlegetett rezidensszövetség elnökének megszólaltatásával kapcsolódott be.

„A betegek rendszer iránti bizalmatlansága – ami a hálapénz egyik fő motorja –, abból fakad, –  idézik Dénes Tamást  – , hogy az általánosan jellemző szakemberhiány a ellátás minőségének rovására megy. Ahhoz, hogy vonzóvá tegyük az egészségügyet, és feltöltsük a betöltetlen helyeket, kiszámítható béremelési rendszerre van szükség. Enélkül a szabad orvosválasztás modellje sem működhet”. A kettő összefügg, mivel igaz, hogy utóbbi intézkedés bevezetése hozna többletpénzt a rendszerbe, ám a különféle szakorvosi területek között aránytalanul, a hálapénz ugyanis jelenleg is csak bizonyos kezeléseknél van jelen.

Az elnök szerint sokan félnek attól, ha megvalósulna az MRSZ saját javaslata, az egészségügy „szegények és gazdagok” ellátására tagolódna, ám úgy látja, ez a veszély jelenleg is fennáll, mert az egyre szűkülő ellátás mellett a tehetősek hálapénzzel jutnak számukra megnyugtatóbb ellátáshoz. Úgy látja, ennek az alapja az általános szakemberhiány és az alulfizetettség, amit sürgősen rendezni kell, mivel az, hogy az ellátórendszer még működőképes, csak a dolgozók áldozatos, erőn felüli munkájának köszönhető – olvasható a magyarhirlap.hu-n.

hirdetés

Könyveink