hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Biológiai terápia: februártól már csak kórházban adják a szert

Népszabadság szerint februártól már csak a kijelölt kórházakban kaphatják meg az eddig patikában is kiváltható orvosságaikat a biológiai terápiával kezelt betegek. De a kórházak is tanácstalanok.

A lap szerint a változásról azonban csak akkor értesülhettek, ha a jogszabályokat böngészgették, egyebekben „elfelejtették" őket értesíteni. Így aztán hiába írta fel a kezelőorvos a gyógyszereket december közepén vagy január elején több hónapra, azokat februártól csak a 21 kijelölt kezelőcentrumban lehet kiváltani.

Mindez komoly gond lehet, a kezelőcentrumban ugyanis csak egyhavi adagot kaphatnak. Vagyis többször kell utazniuk, sőt mostantól időpontot is foglalniuk az amúgy is zsúfolt szakorvosi rendelésekre. A jobbára infúzióból vagy injekcióból álló kúrák zömét – némi betegoktatás után – az érintettek akár maguknak is beadhatták odahaza. Kórházi gyógyszerelésre csak az infúziós betegeknek volt szükségük. Most viszont az új szabály miatt több ezer beteg „zúdulhat be" a kezelőcentrumokba.

A Népszabadság által megkérdezett kórházak még azt sem tudják, miként kerül hozzájuk a készítmény – az OEP biztosítja, maguknak kell megvásárolniuk, netán új tulajdonosuk, az állam szerzi be és osztja szét köztük.  Az intézkedés a patikákat is érzékenyen érinti: e termékkörrel 22-23 milliárdos forgalomtól és az ezzel párosuló néhány százalékos szállítói kedvezménytől esnek el évente.


(forrás: Népszabadság )
hirdetés

Könyveink