hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Boldog ember lassabban felejt

A boldogsághormonok egyike, a dopamin javítja idős embereknél a hosszú távú memóriát – írja  német kutatókra hivatkozva az MTI.

Emrah Düzel idegkutató vezetésével 65 és 75 év közötti emberek bevonásával zajlott a vizsgálat, amelyben a résztvevők egyik csoportjának a dopamin előanyagát adták, míg a másik csoport placebót kapott. Az ezt követő memóriateszteken a kezelt csoport tagjai jobban teljesítettek, mint a kontrollcsoport tagjai.

A Journal of Neuroscience című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány új betekintést enged abba, hogy miként jönnek létre a hosszan tartó emlékek, és segít következtetéseket levonni azzal kapcsolatban is, hogy miért halványulnak el gyorsuló ütemben az Alzheimer-kóros emberek emlékei.

A dopamin sokarcú neurotranszmitter, idegi ingerületátvivő anyag. Részt vesz az idegsejtek egymás közötti, valamint az idegsejtek és az izomsejtek közti kommunikációban is. Düzel a University College London munkatársaival együttműködve elsőként igazolta, hogy a dopaminnak speciális szerepe van a hosszú távú memória formálódásában.

"Vizsgálataink először igazolták, hogy a dopaminnak hatása van az epizódszerű memóriára. Ez a hosszú távú memóriának azon része, amely lehetővé teszi, hogy az egyes eseményeket felidézzük" - idézte Düzelt a Science Daily című ismeretterjesztő portál.

(forrás: MTI, Science Daily)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink