hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Egészségpolitika

Botrány vagy műbalhé?

A Magyar Nemzet egyik, ma megjelent cikke olyan állításokat tartalmaz egy H1N1 influenzatesztről, amelyek, ha igazak, feltehetően egészségügyi jellegű bűncselekményre hívják fel a figyelmet, ha viszont nem igazak, akkor alighanem rémhírterjesztésnek és rágalmazásnak minősülnek.
Részlet a cikkből:

Ha valaki, észlelvén magán az influenzát, megijedne, hogy talán H1N1 vírussal fertőzött, és ezt ki szeretné deríteni, akkor mindenekelőtt kérdezzen rá orvosánál, hogy melyik cég vírustesztjével vizsgálják meg a vérét. A szakhatóságok tudomásával ugyanis olyan tesztet is használnak az egészségügyben, amelyikről korábban megállapították, hogy alkalmatlan a H1N1 kiszűrésére. A Diagon Kft. által nyáron bemutatott találmányról van szó, amelyből épp alkalmatlansága miatt az állam nem vásárolt, de a közegészségügyben tevékenykedő Corden Kft. laborjaiban biztosan végeznek vele vizsgálatokat. A minisztérium és az ÁNTSZ megakadályozhatná e vírusteszt forgalmazását, hiszen az egészségügy rendelkezik valóban alkalmas eszközökkel is a H1N1 kiszűrésére, ám eddig még nem tették meg.
 
A Diagon tulajdonosa, a Gyurcsány Ferenc üzletemberi holdudvarához tartozó Kern József nem ismeretlen szereplő az egészségügyben. A vérdiagnosztikai eszközök közbeszerzési pályázatain évek óta rendre tarol. Kernék három városi kórház működtetését évtizedekre is megszerezték. A magántulajdont képező és az érdekköréhez tartozó sokszereplős rendszer mint állam az államban működhet, ha a szakhatóságok nem érvényesítik vele szemben a fennálló törvényeket.
 
A teszt körül kialakult lehetetlen állapot miatt az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal lapunk érdeklődése és információi nyomán piacfelügyeleti ellenőrzés elindítását fontolgatja a kft.-vel szemben.
 
Forrás: MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink