hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Civil a civillel, a kormány meg önmagával

A kormány kábítószerügyi tanácsadó testületének tervezett átalakítását kritizálja a Népszava cikke.

A lap emlékeztet, hogy a kormány a Kábítószerügyi Tanács létrehozását tervezi - ebbe tömörítenék az összes civilt, miközben eltávolítanák őket a drogügy egyik legfontosabb fórumából, a 2007 óta működő Kábítószerügyi Koordinációs Bizottságból, ahol a jövőben csak a kormány emberei foglalnának helyet.

"Nemhogy a civil befolyás erősítését, sokkal inkább gyengítését szolgálná az új testület" - értékelt a Népszavának Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjogokért drogpolitikai programvezetője. Majd hozzátette: félő, hogy a civil szervezetek túl széles spektruma miatt teljesen súlytalanná válik a testület.

A Kábítószerügyi Koordinációs Bizottságban egyelőre helyet kap a négy szakmailag legkompetensebb civil szervezet: a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetsége, a Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége, a Magyar Addiktológiai Társaság és az Ártalomcsökkentők Közhasznú Szakmai Egyesülete. Így a szakma még egy asztalhoz ülhet a kormány képviselőivel, és bár a civileknek csak javaslattevő és véleményezési szerepe van, mégis elképzeléseiket el tudják juttatni a tárcához.

A jövőben tehát például a Magyar Addiktológiai Társaság már nem a kormánnyal, hanem csupán más civilekkel – például a történelmi egyházakkal és a nagycsaládosokkal  – vitatkozhatna a drogügyről, amíg a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottságban az Emmi egészségügyi, egyházügyi, civil, oktatási, szociális és társadalmi felzárkózási területének képviselői, továbbá a Belügyminisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium delegáltjai maguk között rendeznék el a drogpolitika aktuális kérdéseit – olvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink