hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Csak a szűrés után mehetnek tovább (FRISSÍTVE: nem aktuális...)

Az Országgyűlés felhatalmazta az országos tisztifőorvost, hogy kötelező egészségügyi szűrővizsgálatot rendelhessen el a menedékkérőknek a tömeges bevándorlás okozta vagy más egészségügyi válsághelyzetekben.

A képviselők 160 igen szavazattal, 5 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett fogadták el Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének erről szóló javaslatát, amely a kihirdetését követő napon lép hatályba.

A szűrővizsgálatok helyét a menekültügyi hatóság jelölheti ki. Ha a menekültstátuszért folyamodó tranzitzónában adja be kérelmét, akkor ott kell elvégezni a szűrővizsgálatot. Ebben az esetben a tranzitzónából az ország területére való belépés feltétele egy igazolás, amelyet a szűrővizsgálatot végző szerv állít ki a vizsgálati minták levételéről.

A törvénymódosítás kimondja, hogy tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben az egészségügyi válsághelyzeti szabályok alkalmazandók. Az elfogadott szabályozás azt is tartalmazza, hogy az egészségügyi válsághelyzeti ellátásban részt vevőknek az egészségbiztosítás által fedezett összegen felül felmerülő költségeit a központi költségvetés téríti meg.

FRISSÍTÉS (2015.10.21. 09:42):
Magyarországon nem kell elrendelni kötelező szűrővizsgálatot a menedékkérők körében, mert jelenleg nem olyan a helyzet, amely indokolná a migráció miatti veszélyhelyzet kihirdetését, vagy e tekintetben bármilyen olyan egészségügyi kötelesség bevezetését, amelyet a most elfogadott jogszabály lehetővé tesz. Erről az országos tisztifőorvos beszélt az M1 aktuális csatorna szerda délelőtti műsorában.

 

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink