hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Csak külön felszólításra látták el a várandós menekülteket

Számos kórházban és rendelőintézetben továbbra sem hajlandóak térítésmentesen ellátni a hazánkba menekült ukrajnai nőket, írja a Mérce.

Számos kórházban és rendelőintézetben továbbra sem hajlandóak térítésmentesen ellátni a hazánkba menekült ukrajnai nőket, több mint két évvel az ukrajnai háború kitörése, és az első, menekültek ellátását biztosító kormányrendelkezések, valamint egy évvel azután, hogy az egészségügyi ellátóhelyeket Müller Cecília országos tisztifőorvos emlékeztette ellátási kötelezettségükre.

A nőket elsősorban az anyaság útján segítő EMMA Egyesület munkatársai a legutóbbi időkben is rendre szembesülnek azzal, hogy a hazai egészségügyi ellátórendszer számos intézményében a legalapvetőbb információk hiánya, és a menekült nőkkel szembeni előítéletes, gyakran ellenséges hangnem az uralkodó.

De hiába a minisztériumi-tisztifőorvosi intervenció, egyrészt az állandó forrás- és szakemberhiánnyal küzdő kórházak és rendelőintézetek nem tudtak a semmiből új kapacitásokat előteremteni az ellátórendszer befogadóképességének növelésére, másrészt a kormány intézkedései sem voltak feltétlenül előkészítetteknek mondhatók. Így például azt sem sikerült felismerniük a mai napig a döntéshozóknak , hogy – tekintve, hogy az Ukrajnában hatályos háborús jogszabályok miatt az országot az időseket leszámítva kizárólag nők és gyermekek hagyhatják el –, a Magyarországra menekülők számákra specifikus, célzott ellátásokra van szükség.

A méltó és tisztességes nőgyógyászati és szülészeti ellátás, valamint a bántalmazásoknak, vagy nemi erőszaknak kitett menekült nők megsegítése így fókuszba kellett volna kerüljön a menekültellátásban, de ez legtöbbször az itthoni nőknek sem áll rendelkezésére, nem csoda hát, hogy a menekülteknek szinte esélyük sincs.

A teljes információ

(forrás: Mérce)
hirdetés

Könyveink