hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.

Csak óvatosan az Egészségfejlesztési Irodákkal!

Az Egészségfejlesztési Irodákban kialakított adatkezelési gyakorlathoz hiányzik a törvényes alap, így az jogsértő – írja a tisztességesadatkezelés.hu.

Az Egészségfejlesztési Irodákban alapvető egészségfelmérés, kockázatfelmérés, kérdőív kitöltés történik, majd pedig hasznos életmód tanácsokat, étkezési tanácsokat, leszoktatási módszereket ajánlanak az oda fordulóknak – emlékeztet Alexin Zoltán. – Felhasználják a páciensek által hozott laboreredményeket. Ezzel nincs is semmilyen probléma mindaddig, amíg nem kerül szóba az adatkezelés. Egy egészségi állapotra, múltbeli betegségekre vonatkozó kérdőív ab ovo, egészségügyi személyes adat. Az iroda a működését személyes adatok kezelésére építi, a klienseknek személyi azonosító számot, esetleg azonosító kártyát ad.

A problémát fokozza, hogy a kormányzat az irodákban kitöltött kérdőíveket, egyéb személyes adatokat  egy országos adathálózatban szeretné gyűjteni, amelyet a szokásos módon, tehát kényszerintézkedés keretében kíván működtetni és az egészségügyi adatokat elérhetővé kívánja tenni más szereplők, védőnők, háziorvosok, kezelőorvosok számára. Az ehhez szükséges törvény egyelőre nincs sehol. Talán majd őszre be fogják terjeszteni – olvasható a tisztessegesadatkezeles.hu-n.

hirdetés

Könyveink