hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Csődbe ment az egyik betegszállító

A Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete szerint az ágazat összeomlás előtt áll - írja a Magyar Nemzet. A szervezet idén többször is megkongatta a vészharangot.

Csődbe ment az egyik nagy hazai betegszállító vállalkozás, amelyik Szolnok térségéből vitte a betegeket a környék egészségügyi intézményeibe. Kedden reggel még eljuttatta őket a kezelésekre, de délután már nem ment értük. Több helyen órákig nem lehetett tudni, hogy a páciensek hogyan jutnak majd haza. Kérdés volt az is, hogy másnap, azaz szerdán a halaszthatatlan kezelésekre – például műveseellátásra – szorulók miként érik majd el a dialízisállomásokat.

Bajban a betegszállítás

Végül az a megoldás született, hogy átmenetileg az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) mentőautókkal szállítja a betegeket. Az OMSZ nemrég kinevezett főigazgatója, Mártai István a lapnak úgy nyilatkozott: kedden és szerdán segítséget nyújtottak a nehéz helyzetben lévő térségnek, de tartósan nem tudnak közreműködni a betegek szállításában, hiszen ilyen tevékenységet már évek óta nem végez a szolgálat.

A Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete szerint összeomlás előtt áll az ágazat: azonnal pluszpénzre van szükség, vagy szigorítani kell az igénybevételt.

Idén januárban a szervezet már megkongatta a vészharangot, és az egészségügyi miniszterrel folytatott sikertelen egyeztetés után a miniszterelnöktől és a kormánytól várta a segítséget: finanszírozási gondokra hivatkozva egymilliárd forintos pluszpénzt kértek.

Néhány napja az egyesület elnöke, Bíró Ferenc úgy fogalmazott: Kritikus helyzetben van a betegszállítás, az ágazat alulfinanszírozott, és elmaradt a betegszállítás pénzbeli és jogszabályi korrekciója. Hozzátette, a betegszállítási árak európai viszonylatban Magyarországon a legalacsonyabbak.

Magyarországon 94 szervezet foglalkozik betegszállítással, 477 kocsival, és havonta körülbelül kétszázezer beteget szállítanak, a páciensek fele komoly krónikus betegségben szenved, rendszeresen vese- és onkoradiológiai kezelésre jár.

(forrás: MNO, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink