hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Cukorbetegség: jön az újabb csavar

Ismét változtatnának azokon a szabályokon, amelyek a terápia eredményességéhez kötik a modern inzulinok támogatását – írja a Népszabadság.

A cukorbetegek évenkénti szakorvosi felülvizsgálatát – ezek között a háziorvos is felírhatja a gyógyszerüket  – félévesre sűrítenék, s a szénhidrát-anyagcserét ellenőrző laborvizsgálatra pedig kéthavonta kerülne sor. A fél év alatt elvégzendő három mérés eredményéből legalább kettőnél kell hozni az előírt vércukorszintet, hogy a beteg támogatást kaphasson a modern inzulinhoz – értesült a lap a szaktárca szándékáról.

A tavaly áprilisban bevezetett szigorítással júliustól decemberig az analóg inzulint használó cukorbetegek nagyjából egyötödétől vonták meg készítményük teljes támogatását.

Kincses János, a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnöke egyelőre nem kívánta kommentálni a tervezett változásokat, mint mondta, vele ezekről eddig senki nem konzultált. Szervezetük ugyanakkor az AB döntésére vár. Az eredeti rendelet tavalyi kihirdetése után ugyanis a Társaság a Szabadságjogokért alkotmányjogi panasszal élt: Bence Rita, a TASZ programvezetője szerint a diéta be nem tartásának nem csupán a fegyelmezetlenség lehet az oka, hanem a szegénység is, amiért viszont nem szabadna támogatásmegvonással büntetni a betegeketolvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés