hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Délután és hó végén romlik a túlélés esélye a fővárosban

Hogyan fordulhat elő, hogy a fővárosban a mentőknek gyakran alkudozniuk kell a kórházakkal egy-egy sürgős ellátást igénylő beteg felvételéről? – ennek járt utána a NOL.

Januártól a közép-magyarországi régióban a mentőszolgálat tartja nyilván, hogy hol van üres kórházi ágy – idézi fel a lap. – Ha a szervezetnél már megtörténtek volna az oly sokszor emlegetett informatikai fejlesztések, egyetlen gombnyomással tisztázhatnák, hogy melyik kórházban kaphatná meg a megfelelő ellátást az adott beteg.

Ezzzel szemben a gyakorlatban a mentésirányító reggelente „kockás papíron” kapja meg az üres ágyak listáját, és napközben a kórházak jelzései alapján, manuálisan tartja számon, mikor, melyik ágyra került beteg, és hol marad még szabad hely. A beteghez kiérkező is ebből a nyilvántartásból tudja meg, ha telt házat jelentett az ügyeletes kórház, meg azt is, hogy még hol próbálkozhat. Előfordulhat, hogy a legközelebbi helyen ugyan ágy van, de orvos már nincs. Az ügyeletet épp nem adó kórházak ugyanis délután már csak „visszafogott üzemmódban” működnek.

A mentős elvben utasíthatná is a kórházat a beteg fogadására, a gyakorlatban azonban inkább megegyezésre törekszik. Van olyan is, hogy végül feladják az alkudozást, inkább nekiindulnak, és a fővárosból Tatabányáig vagy Székesfehérvárig viszik a beteget.

A lapban megidézett fővárosi kórházi főigazgatók szerint: vannak olyan intézmények, amelyek egyszerűen kibújnak az ügyeleti ellátásból. Ezt úgy érik el, hogy akkor, amikor szinte még el sem kezdődött a nap, máris jelzik: tele vannak, nincs több helyük. Az új államtitkártól az érintettek azt várják, hogy rendezi a problémát, s fordít egyet az érdekeltségen: hiszen most senkinek nem érdeke a súlyos eseteket az ügyeletestől átvállalni. A feladattal járó finanszírozás ugyanis nem követi a beteget – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink