hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Demonstrálni is készek a János kórházért

Buda cserbenhagyottnak érzi magát, ezért civilek valószínűleg tüntetni fognak a Szent János Kórházért, ha a kormány nem változtat döntésén, írja a NOL.

"Új Szent János Kórház polgári kezdeményezés" címmel már 2014 júniusában akciót szervezett, tavaly nyáron pedig budai polgárokkal, mindenféle anyagi támogatás nélkül aláírásgyűjtést szervezett, és két és fél hónap alatt 13 ezer „kéktintás" szignót gyűjtött a kórház ügye mellé Szilágyi Zsolt nyugdíjas villamosmérnök.

Szilágyi mint beteg fordult meg két évvel ezelőtt a kórházban, és ahogy a lapnak beszámolt róla, azt tapasztalta, hogy sok szempontból lerobbant az intézmény, a működése zavaros, a kórházban nagy bajok vannak. Ezért nem az orvosokat, nem az ápolószemélyzetet hibáztatta akkor sem. Mindenesetre a kórházból való távozása után megnézte a vonatkozó rendeleteket, „azt, hogy egy kórház mitől az, ami". A személyes tapasztalatai alapján és a rendeleteket zsinórmértékül használva írt egy 40 oldalas tanulmányt a Szent János Kórházban uralkodó viszonyokról, a szobákról, az étkeztetésről, a betegszállításról, a higiéniás körülményekről, arról, milyen a helyzet a kórházban a betegek, a budai lakosok szempontjából.

Arról nem tudnak, hogy készült-e megvalósíthatósági tanulmány a Budapest Egészségügyi Programmal kapcsolatban. Sajnálják azt is, hogy az elmúlt két évben nem akadt tárgyaló partnerük a kormány részéről. Ami pedig az Etele téri centrum-kórházzal kapcsolatos döntést illeti, szükség lenne olyan hatástanulmányra, mely bemutatná a „hoppon maradt" észak-, és közép-budaiak közkórházi és sürgősségi ellátási esélyeit.

Szilágyi Zsolt végezetül azt mondta: ha ilyen mértékben nem fogja megérteni a kormány, hogy Buda cserbenhagyottnak érzi magát, lázítani nem akarnak, de valószínűleg demonstrálni fognak a Szent János Kórházért.

hirdetés

Könyveink