hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Doktor, ár, hiány

„Magyarországnak nem a gazdasági teljesítőképességéhez mérten, hanem a fölött kell megfizetnie az orvosokat” – idézi fel a rezidensszövetség elnökének szavait a NOL.

Nyilván sokan értenek egyet Dénes Tamással – írja a lap  –, ilyen a piac, az extra árat is meg kell fizetnünk azért, amiből hiány van, de nem nélkülözhetjük. Ez az egyszerű törvény azonban jelen esetben aligha alkalmas a piaci egyensúly helyreállítására. A magyar orvosok a jobb német és angol fizetésekért mennek el, olykor éppen azoknak a német doktoroknak a helyére, akik a még jobb pénzekért már a tengerentúlon vannak. E vándorlást legfeljebb az állítaná meg, ha Magyarország megadná a sor túlsó végéről diktált amerikai orvosbéreket. Ami képtelenség.

Ebben a nemzetközi játszmában a magyar orvosbérek szintje legfeljebb abból a szempontból számít, hogy a keletről, délről vándorló orvosok minket vagy valamelyik szomszédunkat választják az európai megtelepedésre.

A hiány által felhajtott ár sosem maga a megoldás – emlékeztet a piac törvényeire a lap  –, hanem csak az ösztönzés a hiány megszüntetésére. Ha nem lehet tovább csökkenteni a szükségletet, ha kevés az orvos, akkor többet kell képezni.

Ez sem új találmány. Szócska államtitkár már tavaly mondta, hogy lényegesen több orvost és nővért kell képezni. Nincs az a béremelés, ami ezt kiválthatnáolvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)

cimkék

hirdetés

Könyveink