hirdetés
hirdetés
2024. május. 11., szombat - Ferenc.
hirdetés

Dühítő hercehurca a jogosítvány meghosszabbításáért

A krónikus betegek csak szakorvosi igazolással hosszabbíthatják meg jogosítványukat. A cukor- és szívbetegek ezentúl külön fizethetnek ezért a szakorvosi vizsgálatért is, és még a várólistákat is le kell küzdeniük valahogy - írja a Népszabadság

A rendelkezés közlekedésbiztonság szempontjából is elhanyagolható, a lapnak nyilatkozó jogászok egyike sem emlékezett olyan esetre, hogy vizsgálták volna, egészségileg valóban alkalmas-e a sofőr a vezetésre.

Az orvosok szerint kisebb káosz van a jogosítványok meghosszabbítása körül az augusztus elsejétől hatályos jogszabály-módosítás miatt. A betegek dühösek és keresik a kiskapukat, az orvosok szerint abból viszont van bőven. Az új szabályok szerint a folyamatosan gyógyszerszedésre kényszerülő mozgásszervi, cukor-, illetve szívbetegeknek friss szakorvosi véleményt is be kell szerezniük. Az ilyen szakrendelések viszont annyira zsúfoltak, hogy több hetet is kell várni és a vizsgálatokért térítési díjat kell fizetni.

A lapnak nyilatkozó szakorvosi rendelők árlistái a nulla és a 8.800 forint között szórtak. Azokban a szakorvosi rendelőkben, ugyanis ahol még nem tudatosult, hogy a jogosítványmeghosszabbítás nem része a kötelező és térítésmentes ellátásoknak, ott nem kérnek díjat a vizsgálatokért, ahol meg tudják, ott meg rendelője válogatja, hogy mennyit számláznak. Így egy-egy jogosítvány meghosszabbítása több tízezer forintba is kerülhet, sőt az is előfordulhat, ha valaki az utolsó pillanatig vár – a várólisták miatt –, hogy akár hetekre jogosítvány nélkül maradhat.

A beteg, amikor szembesül az új szabályokkal, kapkod, de főként dühös – a háziorvosra. Ha pedig netán az is kiderül – például az érszűkülettel járó szövődmény miatt –, mégsem hosszabbítható meg a jogosítvány, akkor a többség még dühösebb. Van olyan is, aki ezt nem is hajlandó tudomásul venni, és elviszi egy másik orvoshoz a kártyáját. Aki viszont – ha nem ismeri az előzményeket – kiadhatja az igazolást. A gyakorlatban pedig szinte senki sem ellenőrzi, hogy aki kiadta az igazolást a jogosítványhoz, arra jogosult volt-e.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán olvasható.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés