hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Éger: Csak az idén indított béremelés elfogadható!

Nem bólintunk rá olyan egyezségre, amely nem indítja el ebben az évben az egészségügyibér-emeléseket – mondta a Magyar Hírlapnak Éger István, az orvosi kamara elnöke.

Lezajlott szerdán az első egyeztetés az egészségügyibér-fejlesztésről, ám megállapodás nem született. A tárgyalást közvetlenül követő sajtótájékoztatón Svébis Mihállyal, a Magyar Kórházszövetség elnökével együtt nem vettek részt. Mi volt ennek az oka?

– Az elmúlt hetekben kapott előzetes információk és „biztatások”, illetve a szerdai tárgyaláson elhangzottak közötti különbségek sarkalltak arra, hogy távol tartsam magam a nyilvánosságtól.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár megfogalmazta, azért nem született egyezség, mert a legfőbb követelés – amely szerint a teljes szakorvoskarra még az idén ki kell terjeszteni a százötvenegyezer forintos béremelést – mikéntjében nem tudtak dűlőre jutni a felek. Valóban ez a kérdéses pont?

– Nem. Amit említett, a sok nagy kérdőjel közül az egyik. Azonban nem hatalmaztak fel arra, hogy a számokról a tárgyalások lezárultáig nyilatkozzak, ehhez pedig tartom magam. Annyi biztos, hogy a követelésünktől nagyon távol állt a kormány ajánlata. Az elmúlt hetekben mind, akik a tárgyalóasztalnál ültünk, tényként kezeltük, hogy megnyitják az idei költségvetést. Ehhez képest szerdán a Nemzetgazdasági Minisztérium felelős képviselője nem konkrétumokról beszélt, hanem „esetleg” teljesülő lépésekről. A helyzet súlyosságához mérten viszont direkt, egyértelmű, politikai döntésen alapuló, számszerű megállapodást akarunk látni. A nagy 2008-as gazdasági válság után is megfogalmaztuk azt a nemzetközi evidenciát, hogy az egészségügybe és az oktatásba invesztálni kell, és fejleszteni kell az ágazatokat, mert ez a kilábalás útja. (...) biztosan nem bólintunk rá olyan egyezségre, amely nem indítja el ebben az évben a fizetésemelést. Sajnos a tizenhárom éves munkásságom alatt minden lényeges elem, amit előre megjósoltunk, bekövetkezett, mivel nyilvánvaló és kikövetkeztethető volt. Amennyiben mégsem lesz az idén emelés, az biztosan nem a mi egyetértésünkkel történik majd, ebben az esetben pedig a következmények alóli felelősséget is elhárítjuk. Nem fordult elő még olyan, hogy a mentőszolgálatban dolgozó társaim azzal fogadjanak a bértárgyalást megelőző napon, hogy mikor lesz fizetésemelés, mert „ma is ketten felmondtak”.

A teljes interjú

cimkék

hirdetés

Könyveink