hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Éger István: Macerálással próbálunk úgy tenni, mintha fontos dolog történne

Egészségpolitikai célok hiányában évek óta csupán az egészségügyi struktúra "macerálásával" próbál a kormányzat eredményeket elérni - mondta a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában Éger István úgy fogalmazott, hogy "hadi egészségügy" működik ma Magyarországon.

Nincsenek kitűzött, érdemi egészségpolitikai célok, és nincs a politika irányából "egy megfelelő" megrendelés az egészségügy felé - mondta Éger István, aki hozzátette: a szerkezeti átalakítás nem lehet cél, annak eszköznek kell lennie.

A célok meghatározásával már régóta adósak vagyunk egymásnak - fogalmazott a MOK elnöke, aki szerint már hosszú idő óta ugyanabba a hibába esünk: a struktúra "macerálásával" próbálunk úgy tenni, mintha fontos dolog történne.

Mi a cél - ennek kell lennie az első kérdésnek - ezt követi az, hogy a cél megvalósítása mennyibe kerül, van-e rá pénz, ha nincs, akkor honnan és milyen ütemezésben lehet előteremteni. Csak ezek után jöhet az, hogy a kitűzött célt milyen struktúrával kell megvalósítani.

Hosszú évek óta működik úgy az egészségügy, hogy az aktuálisan megbetegedőknek a meggyógyítása zajlik, márpedig ez hadi egészségügy és a legdrágább, mert nincs népegészségügyi tervezés és érdemi betegmegelőzés - emelte ki az orvosi kamara elnöke, hozzátéve: amíg ezen nem változtatnak, addig nem lehet felmutatni semmit, pláne akkor, amikor a financiális helyzet is rendkívül rossz.

A magyar egészségügy sikló pályán tart lefelé, amely egyre inkább egy ördögi spirállá kezd válni - érzékeltette a helyzetet, kiemelve, hogy a kormány ugyan már elkezdte a munkát, mivel azonban ő személy szerint kénytelen eredményorientáltnak lenni, nem érdekli, hogy milyen műhelymunka folyik.

"Nem érdekel, hogyan főzték meg a gulyáslevest, én enni szeretnék, ha nem is a Gundel, de egy jó kifőzde minőségében. Nem izgat túlzottan, hogy milyen lázas sürgés-forgás zajlik a konyhában, én csak azt tudom mondani, hogy már nagyon éhes vagyok."

A teljes cikk az InfoRádió oldalán olvasható, a beszélgetés első részét itt, a folytatást pedig itt hallgathatja meg!

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés