hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Többnyire ügyfélbarátak és elérhetők - de megmaradnak?

Egészségpénztárakat is vizsgált a felügyelet

Szakemberek szerint halára ítéli az önkéntes egészségpénztárakat és a kormány által vágyott öngondoskodást, ha eltörlik az önkéntes pénztárak esetében a munkáltatói befizetés adó- és járulékmentességét. Magyarországon jelenleg Fejér és Komárom-Esztergom megyékben van lakosságarányosan a legtöbb, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyékben pedig a legkevesebb önkéntes egészségpénztári tag – derül ki az Egészségbiztosítási Felügyelet most elkészült átfogó elemzéséből. A hatóság kívánatosnak tartaná, ha a jövőben a pénztárak közötti verseny az egyedi, személyre szabott egészségügyi szolgáltatások dimenziójában erősödne.

Többnyire ügyfélbarátak, többnyire elérhetők; kiadásaik között a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök vásárlása leginkább jellemző - állapította meg most közzétett, a szektort lényegében első alkalommal vizsgáló tanulmányában az Egésézségbiztosítási Felügyelet, amelynek megszüntetését az utóbbi időben több párt és (általa vizsgált) kórház látná szívesen.

Az egészségpénztárak tevékenységének "feltárására" most először vállalkozott a hatóság, amely szerint a több mint 700 ezer tagot számláló és 44 milliárd forintnyi vagyont kezelő szektor által finanszírozott szolgáltatások elérhetősége megfelelő. A pénztártagok száma 20 százalékkal (610-ről 730 ezerre) bővült 2007-ben, ami azt jelenti, hogy ma már a 16 éven felettiek 8,5 százaléka pénztártag.  A befizetésekből finanszírozott szolgáltatások a pénztártagok közeli hozzátartozói által is igénybe vehetőek, velük együtt összesen 1,6 millió ember egészségügyi kiadásainak egy részét fedezik az önkéntes egészségpénztárak.
A minimális tagdíj átlagos nagysága évente 30 ezer forint. A vizsgált 36 pénztár átlagában ennek 87 százalékát költhették el a pénztártagok egészségügyi termékek és szolgáltatások vásárlására; ezen túl a befizetett összeg növekedésével annak egyre nagyobb hányada került a tag egyéni számlájára.

A pénztárak fele biztosít tagjai számára készpénzkímélő egészségkártyát, melynek ára átlagosan 1500 forint. A pénztárakkal szerződött szolgáltatók 35 százalékának van a kártyát kezelni képes elektronikus terminálja, 22 százalékuknál pedig telefonos autorizációs lehetőség áll rendelkezésre. A pénztárakkal szerződött szolgáltatók között legnagyobb arányban gyógyszertárakat és gyógyászatisegédeszköz-szaküzleteket találunk, de jelentős hányadot képviselnek a fogorvosok és a járóbeteg-szakellátók is. A szolgáltatók egy része a pénztártagok számára átlagosan 9 százalékos árkedvezményt biztosít.

Bár az uróbbi időben a szektor jelentősen nőtt, kérdés, mi lesz a pénztári tagsággal és magukkal a pénztárakkal, ha a kormány valóban megszünteti a munkáltatói befizetések eddigi adó. és járulékmentességét. Magyarországon 15 éve működnek önkéntes pénztárak, és akármelyik évet nézzük, a befizetések 70-80 százalékát a munkáltatók teljesítették. Adókedvezmény nélkül viszont a munkáltatóknak valószínűleg már nem érné meg, hogy ily módon támogassák dolgozóikat.

 

medicalonline.hu

cimkék

hirdetés

Könyveink