hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Egészségügy: két-három hónap próbaidő?

Július elsejétől valószínűleg nem indul élesben az új egészségügyi rendszer − mondta a Napi Gazdaságnak Sinkó Eszter egészségügyi szakértő, aki szerint legalább egy, de inkább két-három hónapos próbaidő következik, ezalatt minden beteget oda küldhetnek, ahova eddig (kivéve a megszűnő intézményeket), közben az államtitkárság a tisztiorvosi hivatalokkal kidolgozza a betegutakat.

Azért sincs még végleges szabályozás − véli Sinkó −, hogy a "próbaüzem" alatt kiderülhessenek az anomáliák, a rendszer kiforrásához azonban legalább egy év kell. Csak remélni lehet, hogy a próbaüzemnek nem lesznek súlyos szolgáltatásbeli konzekvenciái − fogalmazott a szakember.

Az ÁNTSZ honlapján ugyan közzétették a kórházi osztályok progresszivitási szintjeit, de nem tisztázott, milyen betegséggel hová kell küldeni e beteget − még a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetre (GYEMSZI) vár a feladat, hogy a szakmakódok mögé besorolja az egyes ellátásokat. Sinkó Eszter kiemelte: tovább nő a kórházak adósságállománya, a rendszerből kikerülő 28 milliárdon túl még legalább ennyi hiányzik, a gyógyszerkasszával együtt az év végére akár a 80 milliárdot is elérheti a tartozások nagysága.

Ha a megszűnő ágyakra eső finanszírozás megfelelne az országos átlagnak − miközben annál bizonyosan alacsonyabb − és az egész megtakarítás a központi tartalékba kerülne, akkor az ágyszámcsökkentés 15 milliárdos megtakarítással járna. A valóságban 5−8 milliárd forintra tehető ez az összeg − mondja Poller Imre egészségügyi szakértő, aki úgy számítja, hogy  42.192 aktív ágy maradt az országban. A megszűnő aktív ágyakon eddig ellátott betegek kereshetnek új kórházat − a megszüntetett egységek orvosai, nővérei, dolgozói viszont aligha. Ha a tovább működő kórházak mindenkit átvesznek, akkor a bérköltség miatt egy fillérjük sem marad az új betegek ellátására, sőt: a több beteget arányaiban kevesebb pénzből kellene ellátniuk. Azaz az az érdekük, hogy csak pénz érkezzen hozzájuk, új dolgozó vagy beteg semmiképpen − mutatott rá Poller Imre.

A teljes cikk

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink