hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Egészségügy: messze még a versenybér

A választási béremelések csak arra voltak elegendőek, hogy megállítsák a közszféra dolgozóinak pozíció romlását, valós felzárkózás ezek révén egyelőre még nem történt – fogalmaz a GKI Gazdaságkutató jelentése.

2013-ban jelentősen nőtt a keresetek reálértéke az előző évhez képest, amelyben nem kis szerepe van az oktatási és az egészségügyi béremelésnek. A versenyszféra hozta szokott formáját, így minden jelentősebb ágazatban volt reálkereset emelkedés. Ugyanakkor a keresettömeg bővülését fékezte a létszámvesztés, illetve a dolgozók egy részének részmunkaidőssé válása – írja az utóbbi négy év bérmozgásait áttekintő jelentésében dr. Molnár László.

Az oktatási szférában, amennyiben a bejelentett további béremelések megvalósulnak, elérhető lesz, hogy 2016-ra a 2010-es szintre térjen vissza a keresetek versenyszférához viszonyított szintje, a humánegészségügy, szociális ellátásban ehhez csaknem 50%-os béremelésre lenne szükség. Ennek fedezete nem látszik, így jó eséllyel további létszámvesztés elé néz ez az ágazat, ami növekvő várólistákban fog lecsapódni – fogalmaz a GKI vizsgálati beszámolója.

cimkék

hirdetés

Könyveink