hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Egészségügyi minisztert és kerekasztalt!

Önálló Egészségügyi Minisztériumot állítanának fel, a tervezett kórház-államosítások kapcsán pedig Egészségügyi Kerekasztalt hoznának létre a szocialisták - írja az Észak Online.

Mindezt Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP megyei elnöke és dr. Koleszár Lajos, a megyei önkormányzat egészségügyi bizottságának szocialista tagja jelentette be kedden, Miskolcon.

Mint arról beszámoltak, a kórházak tervezett államosítása kapcsán nagyon sok kérdés vár még tisztázásra. Nem világos például az, hogy ki fogja kifizetni a kórházak eddig felhalmozott adósságát (az üzemeltetés mellett azt a több mint 127 milliárdot is átvállalja az állam, vagy az eddigi intézményfenntartóknak kell majd rendezniük az elmaradásokat?), mi lesz azokkal a gazdasági társaságokkal, amelyek jelenleg önkormányzati kézben vannak, s egészségügyi intézményt működtetnek (mint például Miskolcon a Misek), milyen státuszban dolgozhatnak tovább az egészségügyi alkalmazottak, vagy hogy a kormányhivatalokban ki, milyen szervezet ellenőrzi az intézmények működését.

Dr. Koleszár Lajos szerint az egészségügyi rendszer átalakítása olyan fajsúlyos kérdés, amelyet nem szabad „erőből" levezényelni, ezért a szocialisták azt javasolják, hogy hozzák létre a megyékben, így Borsod-Abaúj-Zemplénben is az Egészségügyi Kerekasztalokat. A testületben az intézményfenntartók, a kórházvezetők, az orvosi és szakdolgozói kamara, a kormányhivatalok képviselői vehetnének részt, de szükség lenne a civil szervezetek bevonására is. Hangsúlyozta: ahhoz, hogy az egészségügyben zajló változtatások rendben mehessenek, s az ágazat megfelelő érdekérvényesítő képességhez jusson, önálló Egészségügyi Minisztériumra, egészségügyi miniszterre van szükség. „Az egészségügynek felelős és nem szolgalelkű vezetőre van szüksége, nem olyan emberre, aki a miniszterelnök másod-, vagy harmadrendű táskacipelője" – jelentette ki dr. Koleszár Lajos.

A szakpolitikus emlékeztetett arra is, hogy nem elég pusztán csak a fekvőbeteg-ellátó rendszerre koncentrálni, a járóbeteg-ellátás is nagyon nehéz helyzetben van. Hiába épültek ugyanis a szocialista kormányok alatt szakorvosi rendelőintézetek a kistérségekben (a megyében Tokajban, Göncön, Cigándon, Mezőcsáton), ha a finanszírozási rendszeren nem változtat a kormányzat, az intézmények nagyon hamar ellehetetlenülnek. Gond még, hogy az egészségügyi dolgozók külföldre vándorlása egyre nagyobb problémát jelent: eddig főleg a főváros környékén és a Dunántúlon tapasztalták a jelenséget, ma már a kelet-magyarországi térségekben is. Ebben az ügyben is lépnie kell a kormánynak, amíg nem késő.

Gúr Nándor a kormány egészségpolitikájával kapcsolatban kifejtette: a szocialista kormányok 2002 és 2010 között jelentősen fejlesztették az intézményhálózatot; csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mintegy 30 milliárd forintot költöttek a kórházak rekonstrukciójára. A beruházásoknak köszönhetően a kormányváltás idejére a megyében működő összes fekvőbeteg-ellátó intézmény megújult. Az egészségügyért ellenzékben látványosan aggódó Fidesz viszont ahelyett, hogy javított volna a kórházak finanszírozásán, forrásokat vont ki az ágazatból úgy, hogy az alulfinanszírozottság terheit áthárítja az intézményekre, a szolgáltatást igénybe vevő emberekre.

Az országgyűlési képviselő a gazdaságpolitikát bírálva kijelentette: a megyében az elmúlt hetekben összességében legalább 500 munkahely szűnt, illetve szűnik meg. Ebből a két legtöbbet foglalkoztató cég a Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. és a BorsodChemhez tartozó Ablakprofil Kft. 

(forrás: Észak Online)
hirdetés

Könyveink