hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Együttműködnének a sürgősségi ellátás javításáért

A jól működő sürgősségi rendszerek széthullásához vezethet, hogy a válságmenedzselés közben elmarad a szakmai kommunikáció, a pontos helyzetelemzés és így az erre alapuló beavatkozás is hibás lesz. Így tartja a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság Közhasznú Egyesület, amelynek elnöke, dr. Berényi Tamás az eLitMed.hu szerint a múlt héten levélben kereste meg a Magyar Kórházszövetség elnökét.

A sürgősségi ellátás nem szakma, hanem szemlélet – véli a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság Közhasznú Egyesület (MSOTKE), amely szerint hiba, hogy a szakma képviselői csak lokálisan és nem a rendszer szintjén találkoznak a kórházvezetőkkel, így most szorosabb együttműködésre törekednének a Kórházszövetséggel, hogy végre a helyén kezeljék a sürgősséget.

A sürgősségi ellátórendszer tervezett fejlesztésének koncepciója a Semmelweis Tervben is megfogalmazódott, a közös irányításra helyezve a hangsúlyt. A modell bevezetésével rövidülnének és egyértelművé válnának a betegutak, s kevesebb lenne az ellátórendszer felesleges igénybevétele. Egykapus elv alapján működne mind a mentés, mind pedig a kórházi ellátás, az egészségügyi intézményekbe csak a sürgősségi osztályon keresztül lehetne bejutni, innen irányítanák tovább a betegeket a megfelelő ellátási szintre, osztályra.

Az MSOTKE arra mutat rá, hogy a kórházi szakterületeket izolálják a menedzsmentből, véleményüket nem hallgatják meg. Bár azt elismerik, hogy a szakmapolitika évek óta jelöli a sürgősségi ellátás hangsúlyát, azonban mégsem támogatják azt fontosságának megfelelően, holott a sürgősségi ellátás nem egy szakterület, hanem egy, a világban, így az EU-n belül is hangsúlyosan képviselt ellátási szemlélet, amely megoldást nyújthat a XXI. század egészségügyi kihívásaira, írja az eLitMed.hu.

A jól működő sürgősségi rendszerek széthullásához vezethet, hogy a válságmenedzselés közben elmarad a szakmai kommunikáció, a pontos helyzetelemzés, így az erre alapuló beavatkozás is hibás lesz. A rossz tendenciák megállítása és egy egységes álláspont kialakítása érdekében fordult az MSOTKE a Kórházszövetséghez, mert úgy vélik, együttműködés nélkül nincs paradigmaváltás, nincs struktúra átalakítás, nincs innováció és nincs rendszer szintű sürgősségi ellátás sem.

(forrás: eLitMed)
hirdetés

Könyveink