hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Ízelítő

Élettudományokat művelő ifjak a díjazottak között

86 pályamű érkezett a 18. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre, a díjazottak között négy pályázatnak orvosi vonatkozásai is vannak.

A pályázaton húsz évesnél fiatalabbak indulhattak, a beadott pályaművek az egyetemi, illetve főiskolai tanulmányok előtt születtek. 

Pályázni műszaki, környezetvédelmi, természettudományi, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő munka eredményével lehetett.

A gyógyhatású élelmiszerek új nemzedékének kifejlesztése című munkájáért Kormányos Ákos a MISZ különdíjában részesült, mint a legeredményesebb határon túli magyar fiatal. 
 
I. díjban részesült, és részt vehet az EU Fiatal Tudósok Versenyén, Párizsban Gyöngyösi Tamás, aki olyan készüléket fejlesztett ki, amely a közlekedési eszközök közötti eligazodást teszi lehetővé a vakok, illetve gyengénlátók számára. A felhasználó beprogramozhatja, hányas busszal szeretne közlekedni, s amikor a kívánt busz megérkezik, akkor a készülék jelet küld a buszvezetőnek és a felhasználónak.

III. díjat kapott Sik Gergely Attila a Mini Food Additive Database (MIFAD) kidolgozásáért és Karim Aziz Dávid az Immunkémiai reakción alapuló analitikai módszer alkalmazása a felszíni vizek növényvédőszer-maradék koncentrációjának monitorozására című pályamunkájáért.

A díjátadó ünnepségén dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) tiszteletbeli elnöke és a verseny szervezőbizottságának elnöke kiemelte, hogy az elmúlt tizenöt évben az EU Fiatal Tudósok Versenyének eredményeit tekintve Magyarország a második legsikeresebb résztvevő. Dr. Pálinkás József, az MTA elnöke a felkészítő tanárok szerepét hangsúlyozta.

A díjátadás után Dr. Sólyom László méltatta a fiatal tehetségeket, és kiemelte, igen nagy jelentőséggel bír, hogy a megmérettetésen részt vesznek határon túli magyar fiatalok is. „Ha most azt tapasztaljuk, hogy a társadalom általában lefelé halad, akkor ez a verseny bizonyítja, hogy vannak szigetek, melyek kilátszanak a vízből. Magyarország felépüléséhez az kell, hogy egyre több ilyen sziget legyen” – hangsúlyozta az államfő.

Kazai Anita; Forrás: Magyar Szabadalmi Hivatal hírlevele

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés