hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Elhunyt Czinner Antal professzor

Czinner Antal professzor, a fővárosi Heim Pál Gyermekkórház gyermek belgyógyász osztályvezető főorvosa, tudományos Igazgatója, október 9-én örökre eltávozott.

Orvosként, családfőként, és emberként is egyaránt sokaknak volt példaképe. Szerény, empatikus ember volt, híres szaktekintély, de azon kevesek közé tartozott, aki professzorként is megtalálta a legegyszerűbb emberekkel is a közös hangot. 

Temetése 2011. október 11.-én 12 órakor lesz a Kozma utcai Izraelita temetőben 1108. Kozma utca 6).

 

Czinner Antal orvosi tanulmányait a Budapesti Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán 1971-ben fejezte be. 1975-ben szerzett szakorvosi képesítést csecsemő- és gyermekbetegségekből. 1985-ben az orvostudomány kandidátusa tudományos fokozatot megszerezve, 1995-ben habilitált a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen.

1981-ben került az I. Számú Gyermekklinikára, mint aspiráns, majd hamarosan a klinika tanársegédje lett. 1985-ben az Apáthy István Gyermekkórházban volt osztályvezető főorvos, majd 1988-ban igazgató főorvosi kinevezést kapott. 1994-ben nevezték ki a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Tanszék vezetőjévé. 1992-ben a Heim Pál Gyermekkórház belgyógyászatának osztályvezetője, majd napjainkig tudományos Igazgatója volt.

2002-től a SOTE Egészségügyi Főiskolai Karánál, a Közegészségtani és Járványtani Intézet Gyermek- és Ifjúságegészségügyi Tanszék vezetője. 2004 óta a Családgondozási és Módszertani Tanszék vezetője volt, irányítva az egészségügyi gondozás és prevenció szak védőnő szakirány képzését. 1980 óta a főváros gyermekgyógyász szakfelügyelője. Munkáját 1992-ben Pro Urbe kitüntetéssel, 2004-ben Batthyány-Strattmann László-díjjal ismerték el.

2011 júliusában a Semmelweis Egyetemen a Magyar Egészségügy Napján a névadó Semmelweis Ignácra emlékeztek születésnapjának 193. évfordulója alkalmából. A tanszékvezetésről leköszönő öt professzor között Dr. Czinner Antal is átvehette munkássága méltatása után az arany pecsétgyűrűt.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága (MGYT) évente megrendezett, 55. Nagygyűlésén, Pécsen a PTE Gyermekgyógyászati Klinika szervezésében, 2011. szeptember 1-3. között a Schöpf-Mérei emlékérmet prof. Dr. Czinner Antal, a Heim Pál kórház tudományos igazgatója kapta munkássága elismeréseként.

Czinner professzor tagja volt a Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégiumnak, a Magyar Arterioszklerózis Társaság gyermek szekciójának, valamint a Magyar Európai Elhízástudományi Társaságnak. A Háziorvosi Szemle, a Gyermekorvos Továbbképzés, valamint a Metabolizmus című szaklapokban szerkesztőbizottsági tagként dolgozott.

Halála hatalmas veszteség a magyar orvostársadalomnak. 65 éves lett volna november 9-én.

Czinner professzor a gyermekek iránti elkötelezettsége mellett, a gyermekkori elhízás elleni küzdelem legnevesebb szaktekintélye. Könyvei és publikációi a gyermekgyógyászat bibliájává váltak. Czinner doktornak szívügye volt támogatni minden olyan tevékenységet, amely gyerekekről, a gyerekekért szólt, legyen az orvosi, vagy emberi segíteni akarás.

A "Tanár Úr" híres volt arról, hogy nem volt olyan nap a héten, amin ő ne ellenőrizte volna kis betegeit, de különleges figyelmet szentelt a fiatal orvosok nevelésének is. Munkáját a mély szakmai alázat, a precizitás, a kollegialitás, és a gyermekorvosok munkájának megbecsülése jellemezte. Ezt várta el a fiataloktól is.

Fájdalmas minden búcsú, minden búcsúzás. Fájdalmasabb talán akkor, ha olyan ember távozik az élők sorából, aki maga után olyan űrt hagy, amely pótolhatatlannak tűnik.

(forrás: http://13keruleti-hirhatar.hu/hirek/elhunyt-czinner-antal-professzor-gyermek-belgyogyasz-foorvos)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés