hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.

Köddé válhat a kurtításra szánt pénz

Akár a várólista rövidítésére folyósított gyorssegély kétharmadát is vissza kell fizetniük a kórházaknak a túl merev szabályok miatt – írja a NOL.

Az érintett intézmények pontos listát kaptak az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP), melyen taj-számokhoz rendelték az év végén kiosztott 800 millió felhasználását. Vagyis személyre szólóan határozták meg, hogy kiket kell megműteni. Ők jellemzően azok, akik nagyon régen vannak a várólistán – emlékeztet a lap.

Operáció helyett viszont sok helyütt várhatóan vissza kell adni a pénzt. A kórházak ugyanis most szembesültek azzal, hogy a műtétre váró betegeik jó részét „elvesztették”, s legfeljebb az esetek 30 százalékában kerülhet sor a műtétre. Előfordul, az OEP által megjelölt beteg átkerült más intézménybe, ahol azóta meg is operálták. Vagy változott az állapota, és már nem megoldás számára az adott beavatkozás, vagy maga a beteg gondolta meg magát, s nem akar már kés alá feküdni. Előfordult az is, hogy a beteg időközben meghalt. A beavatkozásokat ez év április végéig el kell végezni, és ha addig nem tudják elkölteni az összeget a kijelölt taj-számok tulajdonosaira, akkor vissza kell azt utalniuk az OEP-nek, nem fordíthatják a következő sorban állóraolvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)

cimkék

hirdetés

Könyveink