hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Emelik a különadó határát?

Komoly esély van rá, hogy a Fidesz–KDNP a tanárok, egészségügyi, és rendészeti dolgozók esetén nem 2 millió, hanem 3,5 millió forint felett veti ki a különadót - írja a Népszabadság.

„Meg kell nézni a KDNP tervezett módosító indítványát, és nyugodtan lehet támogatni is”– mondta Varga Mihály a 98 százalékos különadó kapcsán. Vagyis: komoly esély van rá, hogy a Fidesz–KDNP a tanárok, egészségügyi, rendészeti dolgozók esetén nem 2 millió, hanem 3,5 millió forint felett veti ki a különadót.

Már ma elkezdi az Országgyűlés azoknak a Lázár János által jegyzett, nagy politikai vihart kavart javaslatoknak a tárgyalását, melyek azt célozzák: ha a Fidesz–KDNP kétharmados többség ismét megszavazza a 98 százalékos végkielégítésekre vonatkozó különadóról szóló törvényt – visszamenőleges hatállyal –, az Alkotmánybíróság már ne mondhassa ki a törvényt másodszor is alkotmányellenesnek. A T. Háztól ugyanis sürgős tárgyalást kért a Fidesz.

Az Alkotmánybíróság múlt kedden nyilvánította alkotmányellenesnek és semmisítette meg a 98 százalékos különadóról szóló törvényt, melyet a Fidesz–KDNP-többség nyáron egyszer már megszavazott. A Fidesz-frakcióvezető pár órával az AB-döntés után terjesztette elő három javaslatát, melyek az alkotmányt és az alkotmánybírósági törvényt úgy módosítanák: nincs helye AB-vizsgálatnak azokról a kérdésekről (a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről és illetékekről, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvények tartalmáról), amelyekről nem lehet országos népszavazást tartani . (Mivel a tiltó listát kiegészítik a járulékokkal is, ha megszavazza az Országgyűlés, akkor a múlt héten elfogadott a magán-nyugdíjpénztári törvényt sem vizsgálhatja felül az AB, és népszavazást sem lehet tartani róla.)

A teljes cikk a Népszabadság oldalán olvasható.

(forrás: Népszabadság )
hirdetés

Könyveink