hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Emlékház készül a szegények orvosának

A Dombóváron a szegények orvosaként ismert Riesz József életét és a helyi zsidóság történetét bemutató emlékházat alakít ki a Dombóvári Magyar-Izraeli Baráti Társaság.

Rostás Zoltán, a társaság elnöke arról számolt be az MTI-nek, hogy az egykori imaház 120 négyzetméteres kiállítóterében több ezer dokumentumból válogatva tárják a közönség elé Riesz József hagyatékát, valamint a dombóvári zsidóság tárgyi és írásos emlékeit, köztük a zsinagógából megmaradt relikviákat. Az emlékházban emellett időszaki  tárlatokat is rendeznek majd.

A bemutatón látható lesz Riesz József orvosi szobájának berendezése, levelezése, betegeinek kartonjai, amelyekből kiderül, hogy nem véletlenül hívták a szegények orvosának; ingyen kezelt sok dombóvárit, akik nem engedhették meg maguknak azt, hogy fizessenek az orvosi ellátásért.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek tulajdonában álló, több mint százéves, védett épületet, amely eredetileg zsidó iskola volt, a társaság 15 éves használatra kapta meg, vállalva a felújítást. Az emlékházat a tervek szerint december 14-én adják át, amikor gálaestet is rendeznek a még élő leszármazottak részvételével.

Riesz József (1880-1944) 38 éven át dolgozott orvosként Dombóváron, pályájának végén járási tisztiorvosként. 1944 június végén az akkor már súlyos beteg orvost több mint hétszáz dombóvári és város környéki zsidó származású emberrel együtt deportálták, visszaemlékezések szerint már az Auschwitzba vezető úton életét vesztette. Dombóváron egykori - a róla elnevezett utcában álló - lakóházának falán 2014. június 29-én avattak táblát a tiszteletére, emlékét a dombóvári Szent Lukács Kórházban mellszobor is őrzi.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink