hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Emlőrák: új sugárterápiás lehetőség

Az emlőmegtartó műtét után a betegek egyharmada esetében alkalmazható új lehetőség a gyorsított, részleges emlőbesugárzás, írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében az Országos Onkológiai Intézet.

Az Országos Onkológiai Intézetben a korai emlőrák miatt operált betegek közel 70 %-ban végeznek emlőmegtartó műtétet. Az emlőmegtartó műtét után a betegek egyharmada esetében alkalmazható új lehetőség a gyorsított, részleges emlőbesugárzás. Elsősorban 50 év feletti életkorban, időben felfedezett, 3 cm-nél nem nagyobb, megfelelő ép sebészi széllel eltávolított és hónalji nyirokcsomó áttétet még nem adó esetekben jöhet szóba alkalmazása. Ezeknek a klinikai és szövettani feltételeknek a teljesülése esetén az 5-6 hétig tartó hagyományos teljes emlő besugárzás helyett választható kezelési alternatíva a 4-5 nap alatt elvégezhető, gyorsított, részleges emlőbesugárzás, amikor csak az eltávolított daganat helyét és annak közvetlen környezetét sugarazzák be.

Dr. Polgár Csaba professzor, az Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás Központjának vezetője, tanszékvezető egyetemi tanár, az Európai Brachyterápiás Társaság Emlőrák Munkacsoportja által szervezett nemzetközi klinikai vizsgálat egyik vezetője elmondta, hogy a gyorsított részleges emlőbesugárzás, egy speciális sugárterápiás módszer, a brachyterápia segítségével végezhető el a legpontosabban. Emlőmegtartó műtét után csaknem minden esetben sugárkezelésre van szükség a megfelelő helyi daganatmentesség hosszú távú biztosítása érdekében. Régebben csak külső besugárzással lehetett ellátni a betegeket, ami 5-6 hétig tartott és heti 5 alkalommal végzett besugárzással járt együtt. Ezt helyettesítheti ez az új brachyterápiás módszer, aminek a lényege, hogy az eltávolított daganat helyére bevezetett műanyag katétereken keresztül számítógép vezérléssel egy léptethető, néhány mm-es sugárzó izotóppal belülről végzik a sugárkezelést. Így csak a daganatágyat és annak közvetlen környezetét éri a besugárzás.

A gyorsított, részleges emlőbesugárzásnak több előnye van. Megkíméli az ép emlőállományt, a teljes bőrfelületet, illetve a szív és a tüdő szövetei is kisebb sugárdózist kapnak, ugyanakkor koncentráltabban lehet a dózist leadni az érintett területre és az 5-6 hetes hagyományos sugárkezelés 4-5 napra rövidíthető ezzel az eljárással. A legújabb eredmények azt is bizonyítják, hogy a hagyományos terápiával azonos túlélést és daganatmentességet biztosít a hölgyeknek, ugyanakkor a sugárkezelés okozta korai és késői mellékhatások aránya is jelentősen enyhébb.

A gyorsított, részleges emlőbesugárzás hatékonyságát vizsgáló, az Országos Onkológiai Intézet és az Erlangeni Egyetem Sugárterápiás Klinikája által vezetett, gyorsított részleges emlőbesugárzás hatékonyságát vizsgáló európai klinikai tanulmányba összesen 1184 beteget soroltak be és a vizsgálat 5-éves eredményeit 2016 januárjában közölték a Lancet tudományos folyóiratban. Az eredmények hatására a gyorsított részleges emlőbesugárzás a jövőben a rutin betegellátásban is alkalmazható lesz a korai emlőrákos betegek válogatott eseteiben.

(forrás: Országos Onkológiai Intézet, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés