hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Északon tömbösítik az egészségbiztosítókat

Svatopluk Nemecek, cseh egészségügyi miniszter jelezte, hogy mérlegeli az állam által ellenőrzött három egészségbiztosító összevonását.

A miniszter szerint ez egy logikus változat. "Előbb azonban meg kell vizsgálni az összes egészségbiztosító működését és helyzetét" - jelentette ki Nemecek a közszolgálati televízió egyik vitaműsorában. Úgy véli, hogy a kérdés az év végéig eldőlhet.

Amennyiben összevonnák az Általános Egészségbiztosítót (VZP), a Belügyminisztérium Egészségbiztosítóját és a Katonai Egészségbiztosítót, akkor az új biztosítónak mintegy 8 millió ügyfele lenne, ami a csehországi biztosítottak több mint 75 százaléka. Az új egészségbiztosító az elképzelések szerint 2016-ban kezdene el működni. Évi forgalma mintegy 181 milliárd korona lenne. A ma működő nyolc egészségbiztosító éves forgalma mintegy 240 milliárd korona.

A három érintett biztosító egyelőre nem nyilatkozott. A többi biztosító azonban jelezte, hogy ez a folyamat az egészségbiztosítás terén meglévő konkurencia megszűnéséhez vezethet.  Hasonlóan érvel a jobboldali ellenzék is. A közszolgálati televízió azonban emlékeztetett: az egészségbiztosítók számának csökkentése a tavaly megbukott Petr Necas kormány programjában is szerepelt, akkor az állam ezen 70 millió koronát takarított volna meg.

Csehországban jelenleg több egészségbiztosítós rendszer van érvényben. A kilencvenes évek közepén létrejött majdnem negyven egészségbiztosítóból azonban mára csak nyolc maradt meg a piacon. A legnagyobb az állam által felügyelt VZP, amelyhez a biztosítottak több mint 60 százaléka tartozik.

Szlovákiában már 2012 őszén jóváhagyta az egy egészségbiztosítós modell bevezetésének tervét Robert Fico kabinetje, az egészségbiztosítási rendszerbe befolyó források hatékonyabb kihasználására hivatkozva. Annak alapján Szlovákiában megszűnne az 1993-ban bevezetett több biztosítós egészségügy biztosítási rendszer és azt az egy - állami kézben lévő - egészségbiztosítós modell váltaná fel. Az átállás azonban az anyagiak hiánya miatt késik.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink