hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Eszik, ami olcsó

A cseh nyugdíjasok megpróbálnak takarékoskodni az élelmiszer-vásárláson, ezért gyakran vesznek leértékelt termékeket, amivel károsítják egészségüket - írta a Mlada fronta Dnes.

A  cseh lap táplálkozási szakértőt idézve írja, hogy az idős embereknek a fiataloknál is nagyobb szükségük van jó minőségű táplálékra - fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban megfelelő tartalmú - ennivalóra. A valóságban azonban fordított a gyakorlat: az idősek táplálkoznak egészségtelenebbül.

"A nyugdíjasok vásárlási lehetőségeit mozgásuk korlátozottsága, fizikai állóképességük is befolyásolja, nevezetesen, hogy milyen távolságot képesek gyalog megtenni, vagy hogy mennyire nehéz szatyrokat bírnak el. Hogy pénzt takarítsanak meg, gyakran nem váltják ki az orvos által felírt gyógyszereket, étrend-kiegészítőket, ami miatt tovább romlik egészségük, önellátási képességük gyengül, krónikus betegségeik erősödnek" - idézte a lap Tamara Starnovska táplálkozási szakértőt.

Az újság megjegyzi, hogy a nyugdíjasok pénztárcáját jelentősen vékonyítják gyógyszerkiadásaik, ezért is spórolnak az ennivalón. Csehország az Európai Unió egyik leggyorsabban öregedő tagállama. 2050-re minden harmadik cseh tartozik majd ebbe a korosztályba.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink