hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Évek óta nem élte túl rákgyógyszer a rostát

Évek óta várnak a befogadásra az Országos Egészségbiztosítási Pénztárban azok a rákgyógyszerek, amelyekkel a fejlettebb világban már régóta hatékonyan gyógyítanak – írja a RákGyógyítás.

A fejlett országban a daganatos beteg túlélési esélyei magasabbak, mint Magyarországon. A különbség Nyugat-Európa és Közép-Kelet Európa között is legalább 1,5-1,8-szoros.

„Az utóbbi években az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP) beadott új gyógyszerek között nincs jóváhagyott, a legkorszerűbb terápiákat tehát nem finanszírozza az OEP" – idézi s lap prof. dr. Bodoky Györgyöt, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológus osztályvezető főorvosát az  ATV Szabad Szemmel című műsorból.

Arra a kérdésre, hogy miként fogadják be az új termékeket, az egészségpénztár azt válaszolta: a gyógyszerek árához nyújtható támogatás megállapítása iránti kérelmet a gyógyszer forgalomba hozatali engedélyének jogosultja nyújthatja be az OEP-hez. A biztosító pedig a döntés során vizsgálja a termék árát a nemzetközi árakhoz képest, az adott gyógyszer költséghatékonyságát, amelynek megítélésére szakértőként bevonja a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI). Emellett figyelembe veszik a szakmai és méltányossági szempontokat, amelyekre vonatkozóan kikérik a Szakmai Kollégium illetékes tagozatának a véleményét, illetve vizsgálják a termék befogadásának gyógyszerkasszára gyakorolt hatásátolvasható a rakgyogyitas.hu-n.

(forrás: Rákgyógyítás)
hirdetés

Könyveink