hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Ezentúl szülész-nőgyógyász is lehet a háziorvosunk

Ezentúl olyan szakemberek is vállalhatnak háziorvosi szolgálatot, akik eddig más orvosi szakmában dolgoztak, írja a Magyar Hírlap.

Jelentősebb „újratöltésre” szorul a háziorvosi szolgálat is, a doktorok zöme ugyanis már nyugdíjaskorú, ezért nagyjából egyszerre hagynak majd fel a gyógyítással. Az utánpótlás kérdése nem egyszerű, mindenesetre az orvoshiány átmeneti mérséklését célozza a múlt pénteken megjelent kormányrendelet. Ezentúl olyan orvosok is vállalhatnak háziorvosi szolgálatot, akiknek ehhez nincs meg a szakképesítésük, eddig más orvosi szakmában dolgoztak.

Az „elfogadólistán” harmincnégy szakma szerepel a létező nyolcvan közül, köztük a repülőorvos, a szemész, a szülész, a pszichiáter, sőt a klinikákon is fehér hollónak számító arc-, állcsont- és szájsebész.

A lista összeállításában részt vett a szakmai kollégium is. Kérdés, mi alapján válogattak az orvosi szakmák között, mert klinikai onkológus például igen, sugárterápiás szakorvos viszont nem szerepel rajta. Fülesdi Béla, az ágazatvezetés döntéseit segítő szakmai kollégium elnöke tájékoztatása szerint csak azoknak adnak lehetőséget, akik diagnosztikus és kezelési szinten egyaránt rendelkeztek betegkapcsolattal. Idővel azonban nekik is meg kell szerezniük a képesítést háziorvostanból – írja a Magyar Hírlap.

hirdetés

Könyveink